Tamowanie krwawienia za pomocą endoskopu
Endoskopia to rewolucyjna metoda - nie tylko diagnostyczna, ale również terapeutyczna. O tamowaniu krwawienia z użyciem endoskopu opowiada lek. Marcin Radkowski.
Kac to zatrucie organizmu po spożyciu alkoholu w nadmiernej ilości, którego wątroba nie jest w stanie zmetabolizować (przetworzyć i zneutralizować). Dodatkowo niektórzy lepiej rozkładają alkohol inni gorzej.
Aby uniknąć kaca warto PIĆ Z GŁOWĄ - na wystąpienie zatrucia ma wpływ nie tylko spożycie alkoholu, ale także jego skład. Najgorsze są środki koloryzujące, najlepiej więc, jeśli będziemy wybierać alkohole jasne. Im więcej substancji barwiących, tym bardziej uciążliwe objawy kaca, a więc piwo, whisky, rum, porter, czy czerwone wino będą w efekcie dawały silniejsze objawy. Warto pamiętaj, by nie mieszać alkoholi. Co ważne - PRZYGOTUJ SWÓJ ORGANIZM jedząc posiłek przed imprezą oraz nawadniając się - wodą lub sokiem bogatym w witaminę C (np. z dzikiej róży). pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy picie alkoholu przerodziło się w nałóg? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta przy zakażeniu Helicobacter pyroli – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Kilkudniowe zmęczenie po spożyciu alkoholu – odpowiada Mgr Marek Lisowski
- Podawanie witam przed chemioterapią – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Wypicie wody przed snem na złe samopoczucie po imprezie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co może być przyczyną takiego kaca? – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki jest najlepszy sposób na kaca? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jak dawki witaminy B1 będą dla mnie odpowiednie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- O czym świadczą wyniki morfologii u osoby uzależnionej od alkoholu? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski