Kac to zatrucie organizmu po spożyciu alkoholu w nadmiernej ilości, którego wątroba nie jest w stanie zmetabolizować (przetworzyć i zneutralizować). Dodatkowo niektórzy lepiej rozkładają alkohol inni gorzej.
Aby uniknąć kaca warto PIĆ Z GŁOWĄ - na wystąpienie zatrucia ma wpływ nie tylko spożycie alkoholu, ale także jego skład. Najgorsze są środki koloryzujące, najlepiej więc, jeśli będziemy wybierać alkohole jasne. Im więcej substancji barwiących, tym bardziej uciążliwe objawy kaca, a więc piwo, whisky, rum, porter, czy czerwone wino będą w efekcie dawały silniejsze objawy. Warto pamiętaj, by nie mieszać alkoholi. Co ważne - PRZYGOTUJ SWÓJ ORGANIZM jedząc posiłek przed imprezą oraz nawadniając się - wodą lub sokiem bogatym w witaminę C (np. z dzikiej róży). pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odruch wymiotny po spożyciu alkoholu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy to mogło być jakieś zatrucie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kiedy można pić alkohol po odstawieniu Relanium? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Powracające zapalenie dziąseł a paradontoza – odpowiada Lek. dent. Marcin Dolecki
- Objawy zatrucia metanolem – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Biegunka po alkoholu – odpowiada Mgr Hanna Markiewicz
- Czy picie alkoholu przerodziło się w nałóg? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy połączenie paracetamolu i alkoholu jest bardzo groźne? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zatrucie pokarmowe przy nieustannym piciu alkoholu – odpowiada Mgr Marta Widera-Kędryna