Witam serdecznie!
Dieta Dukana ma więcej wad niż zalet. Nie mówi się o tym jednak często, ponieważ rzeczywiście mnóstwo osób ją stosuje (jest chyba jedną z najbardziej popularnych diet) i dieta przynosi efekty w postaci utraty zbędnych kilogramów. Osoby te nie zważają jednak na konsekwencje zdrowotne stosowania tej diety.
Nasza reakcja na określony rodzaj spożywanego jedzenia jest bardzo indywidualna i zależy między innymi od uwarunkowań genetycznych, chorób na które cierpimy. Jako dietetyk, spotkałam się już z wieloma osobami, które po zastosowaniu diety dr. Dukana miały problemy, np. z funkcjonowaniem nerek czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Poza tym, niektórzy tak znacznie obniżają wartość energetyczną swojego pożywienia, że po takiej diecie, w dużym stopniu obniża się ich tempo metabolizmu, co związane jest z pojawieniem się efektu jo - jo po powrocie do dawnego sposobu odżywiania.
Największym negatywem tej diety jest spożywanie w jej pierwszym etapie wyłącznie białka. Dlaczego mamy eliminować produkty zawierające węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, nie wspominając już nawet o witaminach i składnikach mineralnych? Dlaczego nie możemy według założeń diety jeść warzyw?! Przecież warzywa są w większości niskokaloryczne i to one zapewniają sukcesy osób stosujących jakiekolwiek diety.
Lepiej zmień swój jadłospis, wprowadzając w nim racjonalne, zdrowe zasady odżywiania.
Pozdrawiam