Mięso ekologiczne
Na wstępie chcielibyśmy zapytać czym spowodowana jest u Pana chęć na przejście na dietę niskowęglowodanową? Czy ze względów zdrowotnych czy chęć utraty masy ciała?
Przede wszystkim nie ma możliwości wykluczenia z diety całkowicie węglowodanów. Prawie każdy produkt składa się z tłuszczów, białek i węglowodanów, także nawet spożywając mięso, ryby czy warzywa i owoce dostarcza Pan do organizmu cukry. Trzeba także pamiętać, że nawet dieta bardzo niskowęglowodanowa sugeruje spożycie 50 gramów węglowodanów dziennie. Jest to bardzo restrykcyjne i jeżeli zamierza Pan na taką dietę przejść, zalecamy zacząć od diety, która dostarczać będzie 20-30% węglowodanów w stosunku do całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Należy w tym czasie bacznie obserwować swój organizm i w momencie pojawienia się niepokojących objawów, zaprzestać stosowania diety i wprowadzić ponownie zwiększoną ilość węglowodanów. Najłatwiej wyeliminować z diety cukry proste czyli słodycze, słodzone napoje, cukier, jogurty smakowe, przekąski. Niebezpieczeństwem może być zbyt niska podaż węglowodanów w stosunku do potrzeb Pana organizmu – indywidualny dobór tego niezbędnego minimum jest naprawdę skomplikowany i polega w głównej mierze na metodzie prób i błędów. Przechodząc na taką dietę, należałoby wykonać sobie szczegółowe badania krwi i moczu. Badania te należy wykonywać systematycznie, aby móc kontrolować funkcjonowanie organizmu. Im mniejsza podaż węglowodanów tym większe prawdopodobieństwo negatywnych konsekwencji: wzrost produkcji kwasu moczowego, wzrost ryzyka kamicy nerkowej, odwodnienia, zmęczenia, osłabienia, nerwowości, ketonemii oraz kwasicy ketonowej.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy błonnik należy zaliczać do węglowodanów? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Wychodzenie z anoreksji a węglowodany – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak mam obliczyć, ile potrzebuję węglowodanów, białka i tłuszczy? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Do czego może doprowadzić zbyt niski poziom tłuszczu i cukru w diecie? – odpowiada Mgr Ewa Tomczyk
- Co powinna jeść kobieta karmiąca piersią, by dziecko było zdrowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Zapotrzebowanie kaloryczne u 21-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta dla osoby ze skoliozą i astmą – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Ile wynosi zapotrzebowanie na węglowodany przy zwykłej zdrowej diecie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki powinien być rozkład węglowodanów na posiłki? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Nietolerancja glutenu a spożycie ryb – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Dieta niskowęglowodanowa - zasady, produkty wskazane i zakazane
Dieta niskowęglowodanowa, inaczej low carb, to pla
Dieta ketogeniczna - zasady, efekty, produkty zakazane i wskazane
Dieta ketogeniczna, znana także jako dieta keto, t