Przy nietolerancji na laktozę nie może Pani spożywać mleka oraz jego przetworów. Przy czym istnieje szansa, że produkty fermentowane, np. jogurty, kefiry, maślanki o zredukowanej ilości laktozy Pani organizm będzie w przyszłości tolerował. Niemniej jednak radzimy na razie konsekwentnie przestrzegać diety bezglutenowej (zalecamy uważne czytanie wszelkich składów na etykietach, ponieważ producenci bardzo często dodają gluten w różnej formie do swoich wyrobów) oraz diety bezlaktozowej. Po okresie minimum 6 miesięcy sugerujemy ponowne wykonanie testów na nietolerancję i pod okiem lekarza może Pani spróbować wprowadzać laktozę do swojego jadłospisu, bacznie obserwując reakcje organizmu.
Pani dieta obecnie, musi być wysokokaloryczna, oparta na węglowodanach złożonych, pełnowartościowym białku (pochodzenia zwierzęcego) oraz odpowiednich tłuszczach (oliwa z oliwek, olej kokosowy, orzechy, ryby). Na pewno zjadanie codziennie porcji chałwy nie jest dobrym rozwiązaniem. Jest to oprócz tłuszczu z sezamu, źródło przede wszystkim węglowodanów prostych. Lepszym rozwiązaniem będzie dobrej jakości porcja mięsa z warzywami, do tego koktajl warzywny z dodatkiem np. oliwy z oliwek (potrzebny do wchłaniania witamin). Proszę nie bać się tłuszczów, bo tak naprawdę to właśnie węglowodany proste odpowiadają w głównej mierze za odkładanie się tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że glukoza, którą organizm czerpie z węglowodanów (lepiej wybierać złożone - pełnoziarniste pieczywo, ryż dziki, makarony razowe), jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. odpowiada za pracę mózgu. Dieta dlatego powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich składników odżywczych. Ciężko jest nam napisać Pani konkretne zalecenia, ponieważ w Pani przypadku niezbędny jest wywiad żywieniowy, wyniki badań, historia choroby oraz badania masy i składu ciała. Zachęcamy do wyszukania ośrodka zajmującego się zaburzeniami odżywiania, gdzie znajdzie Pani nie tylko pomoc medyczną, ale co najważniejsze psychologiczną, która będzie dla Pani wsparciem w chwilach załamania.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta redukcyjna a białko i węglowodany – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Związek między tłuszczem a laktozą – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Żywienie podczas fazy wychodzenia z anoreksji – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Ile gramów białka, węglowodanów i tłuszczów powinnam spożywać na diecie 1500 kcal? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta oparta na węglowodanach przy chorobie Hashimoto – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wygląd diety przy chorobie Hashimoto – odpowiada Lek. Beata Babińska-Olejniczak
- Brak spożycia węglowodanów złożonych a miesiączka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przytyć przy chorobie Leśniowskiego-Crohna? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- Skutki uboczne diety wykluczającej węglowodany – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, rodzaje, dieta
Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie pot
Jak w sposób naturalny obniżyć poziom trójglicerydów?
Trójglicerydy we krwi Trójglicerydy to tłuszcze, k
Probiotyki dla niemowląt - kiedy podawać i jak działają? Który najlepszy?
Probiotyki dla niemowląt, czyli żywe organizmy, kt