To jest trudne pytanie - sam alkohol zawiera w 1 g około 7 kcal - więc zakładając, że Pani zapotrzebowanie energetyczne wynosi 1800 kcal spożycie około 250 g (co odpowiada około 0.7 l 40% wódki) czystego alkoholu etylowego pokrywa zapotrzebowanie energetyczne organizmu - nie ma więc nadwyżki energetycznej prowadzącej do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony spożycie alkoholu wywołuje zaburzenia wielu mechanizmów metabolicznych - w związku z czym w wyniku ich dysfunkcji może dochodzić do nieprawidłowości w gospodarce energetycznej - a w związku z tym pomimo teoretycznie deficytu energetycznego gromadzona jest tkanka tłuszczowa. Biorąc pod uwagę katastofalne dla zdrowia skutki spożywania większych ilości alkoholu oraz możliwość powstania nałogu - za dopuszczalną ilość alkoholu uważa się odpowiednik 1 kieliszka wina dziennie lub mniej.
Picie alkoholu bez jedzenia, zwłaszcza przez dłuższy (kilka dni) czas prowadzi do wyniszczenia organizmu i uszkodzenia organów wewnętrznych. A w efekcie może doprowadzić do śmierci. Problem, że ktoś schudnie, jest w takich sytuacjach mniej istotna.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Picie alkoholu na diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Częste spożywanie alkoholu a uzależnienie – odpowiada Mgr Kamila Drozd
- Czy picie piwa raz w tygodniu to już jest alkoholizm? – odpowiada Mgr Agata Pacia (Katulska)
- Czy alkohol naprawdę tuczy? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Ilość cukru w codziennej diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kaloryczność alkoholu a tkanka tłuszczowa – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Spożywanie niewielkiej ilości alkoholu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy spożywanie węglowodanów w ilości mniejszej niż moje zapotrzebowanie ma wpływ na układ neurologiczny? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przyjmowanie eurespalu i essoxu a picie alkoholu – odpowiada Mgr Monika Wróbel
- Ile kcal dziennie powinnam spożywać przy pracy fizycznej? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń