Ażeby ustalić jakiej ilości cukru to odpowiada musi Pani ustalić własne dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Można to zrobić następująco: (wzrost-100)*0,9*24*x, gdzie x to współczynnik związany z wydatkiem energetycznym (przy siedzącym trybie pracy należy przyjąć 1,2, przy średniej 1,4, przy większej 1,6, a przy intensywnym uprawianiu sportu lub pracy fizycznej nawet 1,8 - 2,0). Dla osoby o wzroście 1,70 i małej aktywności obliczone ze wzoru zapotrzebowanie energetyczne wynosi (170-100)*0,9*24*1,2 = 1800 kcal.
Teraz musi Pani wyznaczyć z tego 10%, przy 1800 kcal dziennie oznacza to 180 kcal. 1 g cukru dostarcza 4 kcal, a więc otrzymaną ilość energii z cukru należy podzielić przez 4 ażeby uzyskać dopuszczalną podaż cukru w diecie. W tym wypadku wynosi ona 45 g.
Proszę pamiętać, że uwzględnia to nie tylko ilość cukru świadomie dodaną do żywności, ale także cukry proste zawarte w owocach i gotowych daniach.
Pomimo dopuszczenia spożycia 10% energii dziennej z cukru zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia podaż tego składnika powinna być jak najmniejsza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile kalorii powinnam jeść dziennie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nadciśnienie tętnicze a zapotrzebowanie energetyczne – odpowiada Roma Wojtewicz
- Odpowiednia ilość węglowodanów dla 18-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak liczyć zapotrzebowanie kaloryczne dla niskiej i drobnej osoby? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla 54-latki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ilość węglowodanów w diecie reducyjnej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Właściwa ilość kalorii dla 12-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na przyrost masy mięśniowej dla 15-latka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zapotrzebowanie kaloryczne dla 16-latka przy niskiej aktywności fizycznej – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Mam prawie 20 lat, 167 cm wzrostu i ważę 44 kg. Ile mogę dziennie zjeść kalorii, aby utrzymać wagę? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
artykuły
Za mało białka w diecie? Tak może odbić się twoim zdrowiu
Białko jest budulcem mięśni i niezbędnym składniki
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso