biorąc pod uwagę dzisiejszą wiedzę medyczno-żywieniową najlepiej ze słodyczy zrezygnować. Zarówno cukier jak i inne słodkości wytworzone przez nasz przemysł mają w składzie prawie "cała" tablicę Mendelejewa. Cukry proste zakwaszają nasz organizm i są pożywką dla bakterii patogennych i niszczą naszą florę bakteryjną, która i tak jest systematycznie uszkadzana poprzez stres, leki, zanieczyszczone środowisko itp.Prawidłowa i zdrowa flora bakteryjna to nasze zdrowie i odporność.Należy też wiedzieć, że za proces miażdżycowy również odpowiedzialne są cukry proste.Dlatego najlepiej unikać tych produktów, a od czasu do czasu sięgnąć po dobrej jakości domowy wypiek.
pozdrawiam
Agnieszka Pierwoła
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ słodyczy na stan zębów – odpowiada Lek. dent. Krystyna Pikała
- Czy mikroflora pochwy jest tym samym co ph pochwy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak mam przestać spożywać słodycze? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Spożywanie słodyczy na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy mogę myć zęby rozpuszczonym ksylitolem? – odpowiada Lek. dent. Marcin Dolecki
- Ilość słodyczy, którą można spożywać dziennie – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jak ograniczyć jedzenie słodyczy? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak skutecznie ograniczyć apetyt na słodycze? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie słodyczy a tłuszcz na brzuchu i udach u 12-latki – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Codzienne spożywanie słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska