Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

biorąc pod uwagę dzisiejszą wiedzę medyczno-żywieniową najlepiej ze słodyczy zrezygnować. Zarówno cukier jak i inne słodkości wytworzone przez nasz przemysł mają w składzie prawie "cała" tablicę Mendelejewa. Cukry proste zakwaszają nasz organizm i są pożywką dla bakterii patogennych i niszczą naszą florę bakteryjną, która i tak jest systematycznie uszkadzana poprzez stres, leki, zanieczyszczone środowisko itp.Prawidłowa i zdrowa flora bakteryjna to nasze zdrowie i odporność.Należy też wiedzieć, że za proces miażdżycowy również odpowiedzialne są cukry proste.Dlatego najlepiej unikać tych produktów, a od czasu do czasu sięgnąć po dobrej jakości domowy wypiek.

pozdrawiam

Agnieszka Pierwoła

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty