Spożywanie wina w przebiegu cukrzycy typu 2

witam . mam cukrzycę 2 stopnia .czy przy cukrzycy można spożywać wino w niedużych ilościach.zauważyłem że nawet po obfitym wieczornym posiłku po wypiciu trochę wina cukier utrzymuje się w normie ale na drugi dzień nie jem do obiadu i nie jestem głodny ,cukier też w normie ,czy to jest coś związane z wątrobą i czy to nie szkodzi na cukrzycę takie postępowanie .z góry dziękuję za odpowiedz pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 47 LAT ponad rok temu

Przyczyny wzrostu zachorowań na cukrzycę

Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To już obecnie choroba cywilizacyjna. Czy wiesz, dlaczego tak się dzieje? Na ten temat wypowiada się ekspert - prof. Edward Franek.

Dzień dobry,

Według obowiązujących wytycznych w cukrzycy typu 2 "nie zaleca się" spożywania alkoholu, jakkolwiek nie jest on całkowicie przeciwwskazany. Jeśli jednak przyjmuje Pan w leczeniu jakieś preparat metforminy, to nie powinien Pan podczas terapii pić wina. W połączeniu z lekami alkohol nawet w niewielkich ilościach działa niekorzystnie na wątrobę, zaś w połączeniu z tym konkretnym lekiem dodatkowo zwiększa ryzyko powstania kwasicy mleczanowej. Alkohol wypijany codziennie nawet w niewielkich ilościach co prawda może zmniejszać ryzyko sercowo-naczyniowe, jednak w dłuższej perspektywie czasowej zwiększa ryzyko rozwoju marskości wątroby (stąd np. we Francji, gdzie spożywany jest niemal codziennie w niewielkich ilościach, występuje większy odsetek marskości wątroby w populacji ogólnej). Alkohol ma wpływ na produkcję glukozy w wątrobie w przebiegu glikogenolizy i glukoneogenezy, stąd m.in. ryzyko hipoglikemii po spożyciu jego większych ilości). W związku z powyższym odradzałbym codzienne spożywanie wina przy cukrzycy. Od czasu do czasu niewielkie jego ilości są oczywiście dopuszczalne.
A co mówią oficjalne wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na rok 2015? Otóż:
spożywanie alkoholu przez chorych na cukrzycę nie
jest zalecane;
— chorego należy poinformować, że alkohol hamuje
uwalnianie glukozy z wątroby i w związku z tym jego spożycie (zwłaszcza bez przekąski) może sprzyjać
rozwojowi niedocukrzenia;
— dopuszcza się spożywanie czystego alkoholu etylowego
(w przeliczeniu) w ilości nie większej niż
20 g/d. przez kobiety i 30 g/d. przez mężczyzn.
Alkoholu nie powinni spożywać chorzy z dyslipidemią
(hipertriglicerydemią), neuropatią i z zapaleniem trzustki
w wywiadzie.

Pozdrawiam serdecznie.

dr n. med. Marek Derkacz

0

Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.

Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.

Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty