Witam, dieta wątrobowa, czyli dieta z łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu jest bardzo dobrą dietą odchudzającą. Z pieczywa proszę wybierać np. pieczywo pszenne-żytnie, ważne, aby nie było ciężkie, razowe. Warzywa i owoce najlepiej spożywać poddane obróce termicznej lub rozdrobnione. Olej używać należy głównie na surowo, gdyż nie powinno się smażyć. Kwestia oczywiście jak zawsze ilości. Jednak widzę, że udaje się Pani uzyskać efekty, ważne tylko, aby było to odchudzanie racjonalne 0,5-1 kg na tydzień.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaką dietę stosować przy stłuszczeniu trzustki? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Dieta przy refluksie przełyku – odpowiada Ewa Kozłowska
- Stłuszczenie wątroby a pieczywo w diecie – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Uchyłkowość jelit a spożywanie ryb – odpowiada Dr Anna Brinken
- Mam niedoczynność tarczycy - jaka dieta będzie dla mnie odpowiednia? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Przewlekłe zapalenie jelita grubego a dieta bezresztkowa – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jestem osobą mało aktywną fizycznie. Jaka dieta jest najlepsza dla mojej osoby? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Odpowiednia dieta dla cukrzyka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy wrzodzie dwunastnicy? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
artykuły
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Produkty, które rozwalają pracę tarczycy. Unikaj zwłaszcza przy niedoczynności
Problemy z tarczycą Odpowiednia dieta może mieć wp