Szkodliwość dwutlenku siarki występującego w suszonych owocach

czy dwutlenek siarki występujący w suszonych owocach jest szkoldliwy??
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam. Dwutlenek siarki (E220) jest konserwantem i przeciwutleniaczem. Chroni przed rozwojem bakterii, drożdży i pleśni. Oprócz suszonych owoców związek ten często występuje także w winach, sokach owocowych oraz przetworzonych ziemniakach.
Przyjmuje się, że jego maksymalne dopuszczalne spożycie wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała. Niewielka ilość tego związku nie jest toksyczna, jednak przedawkowanie może wywoływać nudności, wymioty i bóle głowy. Związki siarki są szczególnie niebezpieczne dla astmatyków, ponieważ potrafią wywoływać bardzo silne reakcje uczuleniowe np. duszności. Nadmiar dwutlenku siarki w spożywanych produktach może obniżać ciśnienie tętnicze, a także wywoływać zapalenie oskrzeli. Związek niszczy również witaminy, które dostarczamy z pożywieniem, zwłaszcza A, B1oraz B12. Dwutlenek siarki może też blokować przyswajanie kwasu foliowego. Jak Pani widzi lepiej wystrzegać się produktów zawierających dwutlenek siarki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty