Witam. Dwutlenek siarki (E220) jest konserwantem i przeciwutleniaczem. Chroni przed rozwojem bakterii, drożdży i pleśni. Oprócz suszonych owoców związek ten często występuje także w winach, sokach owocowych oraz przetworzonych ziemniakach.
Przyjmuje się, że jego maksymalne dopuszczalne spożycie wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała. Niewielka ilość tego związku nie jest toksyczna, jednak przedawkowanie może wywoływać nudności, wymioty i bóle głowy. Związki siarki są szczególnie niebezpieczne dla astmatyków, ponieważ potrafią wywoływać bardzo silne reakcje uczuleniowe np. duszności. Nadmiar dwutlenku siarki w spożywanych produktach może obniżać ciśnienie tętnicze, a także wywoływać zapalenie oskrzeli. Związek niszczy również witaminy, które dostarczamy z pożywieniem, zwłaszcza A, B1oraz B12. Dwutlenek siarki może też blokować przyswajanie kwasu foliowego. Jak Pani widzi lepiej wystrzegać się produktów zawierających dwutlenek siarki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dieta pomoże przy niskim żelazie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy jest lepszy lek bądź suplement, który podwyższy mi potas/wapń/żelazo? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta antynowotworowa - jakie są jej zalecenia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy obniżenie FT4, wynik poniżej normy, stworzył się przez efekt jojo? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Mam otyłość II stopnia i problemu z nadciśnieniem - jak schudnąć 30 kg? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Co na śniadanie dla 10-miesięcznego dziecka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy chorując na łuszczycę należy stosować jakąś dietę? – odpowiada Mgr Monika Konieczna