Witaj,
główne założenia przy planowaniu diety w cukrzycy ciążowej to:
- Procentowy udział energii z poszczególnych składników pokarmowych powinien wahać się na poziomie: dla węglowodanów (40-50%), 20-25% białka oraz 25-30% z tłuszczów.
-Źródłem węglowodanów w diecie powinny być pełnoziarniste przetwory zbożowe o niskim indeksie glikemicznym, niełuskany ryż, gruboziarniste kasze oraz warzywa. Należy ograniczać ilość owoców. Powinny być one spożywane tylko i wyłącznie w postaci surowej. Podaż błonnika powinna wahać się na poziomie 30-40g/dobę. Nie należy spożywać napojów słodzonych, kompotów, soków owocowych, wód smakowych, słodyczy, oraz potraw przygotowywanych na bazie mąki pszennej i kasz drobnoziarnistych.
-Źródłem białka powinny być chude gatunki mięs i produktów mlecznych, ryby, jaja. Należy unikać spożywania gotowych wędlin kanapkowych. Powinny być one przygotowywane własnoręcznie, np. pieczony schab. Nie należy stosować zbyt dużej ilości mięsa czerwonego, w zamian uwzględniać mięso indycze, królicze oraz ryby.
-Źródłem tłuszczu powinny być surowe oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy, sojowy). Unikać należy produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans. Spożycie cholesterolu nie powinno być wyższe niż 300mg na dobę.
-Rozkład godzinowy posiłków każdego dnia powinien być podobny, a przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3-3,5h. Kobieta w ciąży powinna spożywać przynajmniej 5 posiłków dziennie.
-Istotne może okazać się wprowadzenie 6 posiłku w godzinach wieczornych, ok. godz. 22.00. Posiłek powinien zawierać ok. 25g węglowodanów złożonych i stanowić nie więcej niż 10% udziału energii w diecie. Zabezpiecza on organizm pacjentki przed wystąpieniem ewentualnych powikłań związanych z hipoglikemia nocną i głodową ektogenezą.
- Istnieje zakaz tworzenia zbyt długich przerw pomiędzy ostatnim posiłkiem a pójściem spać.
- Nie należy podawać potraw smażonych w tradycyjny sposób. Dania podawane na ciepło powinny być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w piekarniku.
-Do przygotowywania zup i sosów nie należy stosować śmietany i mąki. W tym celu należy stosować kefir, jogurt, mleko.
-W przypadku stosowania diet o obniżonej kaloryczności (poniżej 1700kcal) istnieje konieczność prowadzenia suplementacji, poprzez uwzględnianie preparatów wieloskładnikowych nie przekraczających 100% dziennej zalecanej dawki.
Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zapotrzebowanie kaloryczne dla 16-latka przy niskiej aktywności fizycznej – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Wyniki badania glukozy w 26 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta dla 13-letniej córki, która chce schudnąć – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Duża waga u 12-latki – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta i odżywki na przybór macy mięśniowej – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Sposoby na schudnięcie dla osoby ze wzrostem 168cm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na zmniejszenie wagi 18-latka – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak najlepiej schudnąć bez efektu jojo? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak odchudzić 9-latka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec