Dzień dobry :)
Skuteczne i trwałe odchudzanie polega na stosowaniu zbilansowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej. Poniżej przedstawiam kilka wskazówek, które warto wprowadzić do swojego stylu życia:
• Ważna jest regularność spożywania posiłków- 5 posiłków, co ok. 3 godziny, o stałych porach. Nie podjadać między posiłkami- ważne w uregulowaniu metabolizmu.
• Częste jedzenie powoduje utrzymanie stałej glikemii, a więc poziomu cukru we krwi. Dłuższe przerwy między posiłkami mogą powodować hipoglikemię, a więc niedocukrzenie. W takich wypadkach pojawia się głód lub ochota na słodycze. Ta ostatnia pojawia się zwłaszcza w przypadku jedzenia produktów o wysokim indeksie glikemicznym czyli zawierających duże ilości łatwo wchłaniających się cukrów prostych.
• Dieta powinna być różnorodna i dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
• Bezpieczne odchudzanie to utrata masy ciała rzędu 0,5-1 kg tygodniowo. Jest to bezpieczna granica chroniąca przed niedoborami oraz odwodnieniem organizmu. Nie zaleca się szybszej utraty masy ciała!
• Utrata masy ciała rzędu 0,5 kg tygodniowo = deficyt 500 kcal dziennie.
• Utrata masy ciała rzędu 1 kg tygodniowo = deficyt 1000 kcal dziennie.
• Dieta odchudzająca nigdy nie powinna dostarczać organizmowi mniej niż 1000 kcal!!! Kaloryczność diety powinna być określona w odniesieniu do podstawowej przemiany materii, która jest kwestią indywidualną (możliwość dokładnego określenia dzięki Analizie Składu Ciała).
• Ważnym elementem zdrowego stylu życia jest regularna umiarkowana aktywność fizyczna (30 minut, 5 razy w tygodniu)- pomaga zwiększyć metabolizm, ale także jest źródłem zadowolenia z siebie.
Produkty, które należy wykluczyć z diety:
Słodycze i słodkie przekąski.
Pieczywo cukiernicze.
Słone przekąski, np. paluszki, chipsy, solone orzeszki.
Fast-food'y, frytki.
Dania gotowe, np. pierogi, knedle.
Dania instant.
Potrawy smażone.
Słodzone napoje gazowane, wody smakowe.
Alkohol, np. 0,5 l piwa to 250 kcal.
Kawa (zwłaszcza mocna).
Źródła białka:
mięso drobiowe (gotowane, duszone, pieczone bez tłuszczu),
wędliny drobiowe,
jajka (2 tygodniowo),
Produkty mleczne: jogurty - najlepiej naturalne (zawierają mniej cukru niż owocowe), kefir, mleko (najlepiej 0,5%-1,5% - zawiera mniej tłuszczu niż na przykład 2%, a prawie tyle samo wapnia, możliwość wchłaniania witamin A, D, E, K), sery twarogowy chude.
Źródła węglowodanów złożonych:
pieczywo razowe,
kasze gruboziarniste,
makarony (najlepiej razowe),
ryż (najlepiej brązowy),
otręby pszenne, płatki owsiane.
Produkty te pomogą utrzymać stały poziom cukru we krwi, zapewnią uczucie sytości oraz zmniejszą uczucie głodu (także ze względu na zawartość błonnika).
Ograniczyć, unikać:
o Pieczywo z dodatkiem karmelu, miodu.
o Pieczywo jasne.
o Makarony jasne.
o Kasze drobnoziarniste.
o Ziemniaki.
Źródła tłuszczów:
oleje roślinne, np. oliwa z oliwek, olej lniany, słonecznikowy,
awokado,
pestki dyni, słonecznika,
unikać spożywania margaryn.
Warzywa:
o Dodatek do każdego posiłku.
o Zawarty w nich błonnik zwiększa uczucie sytości.
o Powinny stanowić ok. 500 g.
o Najlepiej świeże (najmniejsze straty witamin), także gotowane krótko i w małej ilości wody, pieczone bez dodatku tłuszczu (lub niewiele).
Owoce:
o Maksymalnie 200 g ze względu na dużą zawartość szybko wchłaniających się cukrów.
Napoje:
• ok. 1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej,
• opcjonalnie zielona herbata, herbatki ziołowe i owocowe.
Techniki kulinarne:
• Polecane: gotowanie na parze (pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej), pieczenie, duszenie, gotowanie.
• Niezalecane: smażenie, duszenie z dużą ilością tłuszczu.
Są to ogólne wskazówki. Jeśli potrzebuje Pani konkretnego jadłospisu proszę o zwrócenie się o pomoc do dietetyka.
Serdecznie pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Witam serdecznie,
bezpieczne i zdrowe odchudzanie to około 1kg tygodniowo z tym że początkowy spadek wagi może być nieco szybszy.
Ja zawsze powtarzam, że słodycze to nałóg i im więcej ich jemy tym większą odczuwamy na nie ochotę. Po zjedzeniu słodyczy gwałtownie rośnie poziom cukru w naszym organizmie. Szybko wzrasta również poziom insuliny, która ,,trawi'' cukry i tak jak one szybko wzrosły tak szybko spadają i w momencie nagłego spadku cukru my odczuwamy głód na słodycze. W ten sposób powstaje błędne koło a każdy kawałek czekolady napędza kolejny. Proszę z tym walczyć a zobaczy Pani że się od słodyczy odzwyczai i za jakiś czas powie że mogą nie istnieć
apetyt na słodycze jest również skutkiem źle zbilansowanej diety. Jeżeli jemy nieregularnie, posiłki są ubogie węglowodany złożone - główne źródło energii to organizm zaczyna domagać się energii a Pani sięga po najprostsze jej źródło czyli słodycze- cukry proste. Efekt ,,zastrzyku energetycznego'' się pojawia ale jest bardzo krótkotrwały.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na "brzuch" i "boczki"? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jak pozbyć się brzucha przy problemach z nadwagą? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Nadwaga odchudzanie – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Suteczne odchudzanie w domu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Pytanie o deficyt kaloryczny – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Ile kilogramów mogę schundąć w 2 tygodnie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Chcę schudnąć 10 kg w miesiąc – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Ile czasu zajmie zrzucenie 30-35 kg? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć 20 kg po ciąży? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Ważę 92 kg przy wzroście 173. Co zrobić żeby zrzucić kg? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott