Wady i zalety gotowania na płycie indukcyjnej

Czy gotowanie na płycie indukcyjnej jest szkodliwe? Niestety w bloku nie ma podłączenia do gazu i teraz nie wiem czy zostawić tę indukcję, czy może zamienić na płytę ceramiczną lub elektryczną. A może kupić przenośną kuchenkę gazową? Tylko czy to będzie ekonomiczne?
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam,

Gotowanie na płcie indukcyjnej nie wpływa inaczej na żywność jak gotowanie na gazie itp.

Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0

Witam serdecznie!
Głównym plusem gotowania na płycie indukcyjnej jest zaoszczędzony czas. Posiłki przygotowane w ten sposób gotuje się szybciej. Płytka grzeje naczynie na całej powierzchni i posiłki są równomiernie podgrzane. Gotowanie na gazie może okazać się niebezpieczne, gdy kipiąca woda zaleje palnik. Trzeba kontrolować, aby nie doszło do rozprzestrzeniania się gazu. Podczas gotowania na kuchence gazowej czujemy również nieprzyjemny zapach i musimy zadbać o lepszą pielęgnacje mebli, ponieważ osadza się na nich tłusty nalot.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty