Dlaczego zwierzęta nie zatruwają się grzybami?
Witam,
Gotowanie na płcie indukcyjnej nie wpływa inaczej na żywność jak gotowanie na gazie itp.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Witam serdecznie!
Głównym plusem gotowania na płycie indukcyjnej jest zaoszczędzony czas. Posiłki przygotowane w ten sposób gotuje się szybciej. Płytka grzeje naczynie na całej powierzchni i posiłki są równomiernie podgrzane. Gotowanie na gazie może okazać się niebezpieczne, gdy kipiąca woda zaleje palnik. Trzeba kontrolować, aby nie doszło do rozprzestrzeniania się gazu. Podczas gotowania na kuchence gazowej czujemy również nieprzyjemny zapach i musimy zadbać o lepszą pielęgnacje mebli, ponieważ osadza się na nich tłusty nalot.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Właściwości odżywcze zup gotowanych z mrożonek – odpowiada Dr Anna Brinken
- Kaloryczność kanapek z serkiem topionym, rosołu, mięsa gotowanego i batoniku z musli – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Co jeść, aby nie przytyć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Grillowanie a gotowanie na parze – odpowiada Mgr Tomasz Remus
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Zawartość kalorii w pierogach gotowanych i pieczonych – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska