Chociaż przez wiele lat słyszałam, że szpinak jest dobrym zródłem żelaza, niedawno przeczytałam, że to mit, gdyż jest tam ono w trudno przyswajalnej postaci. Jak jest w takim razie z innymi warzywami? Czy łatwiej przyswajalne jest żelazo np. z brokułów czy różnych rodzajów soczewicy? Od dawna borykam się niedokrwistością, jem niewiele mięsa, jednak sporo owoców i warzyw. Zażywam Actiglobin jako suplement. Bardzo proszę o informację, w jakich warzywach lub owocach żelazo jest dobrze przyswajalne.
Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Witam serdecznie,
najłatwiej przyswajalne jest żelazo z źródeł hemowych czyli mięso i ryby, następnie żółtko jaja a na końcu warzywa. W grupie warzyw przyswajalność wynosi średnio od 3-8% więc warzywa nie są dobrym źródłem żelaza. Przyswajanie również zależy od innych czynników np. jak wysoki jest poziom przenosników żelaza z jelit do krwioobiegu.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy czerwone wino pomaga na wzrost krwi? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co mam jeść żeby nie mieć anemii? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek