Warzywa i owoce, w których żelazo jest dobrze przyswajalne

Chociaż przez wiele lat słyszałam, że szpinak jest dobrym zródłem żelaza, niedawno przeczytałam, że to mit, gdyż jest tam ono w trudno przyswajalnej postaci. Jak jest w takim razie z innymi warzywami? Czy łatwiej przyswajalne jest żelazo np. z brokułów czy różnych rodzajów soczewicy? Od dawna borykam się niedokrwistością, jem niewiele mięsa, jednak sporo owoców i warzyw. Zażywam Actiglobin jako suplement. Bardzo proszę o informację, w jakich warzywach lub owocach żelazo jest dobrze przyswajalne.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam serdecznie,

najłatwiej przyswajalne jest żelazo z źródeł hemowych czyli mięso i ryby, następnie żółtko jaja a na końcu warzywa. W grupie warzyw przyswajalność wynosi średnio od 3-8% więc warzywa nie są dobrym źródłem żelaza. Przyswajanie również zależy od innych czynników np. jak wysoki jest poziom przenosników żelaza z jelit do krwioobiegu.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty