Wieczorne podjadanie a odchudzanie

Mam 24 lata. Ważę 59 kg, przy wzroście 153. Czytałam na stronach internetowych i wyczytałam,że mam nadwagę. Staram się jeść więcej warzyw i owoców, musli z mlekiem,ograniczyłam słodycze. Jednak jem też mięso i czasem niezdrowe rzeczy. Największy mam jednak problem,że wieczorem się najadam. Prawie non-stop myślę o jedzeniu. Mogliby Państwo mi zalecić może jakąś konkretną dietę?Albo dać jakieś wskazówki, by schudnąć. Ile zatem powinnam ważyć?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu
Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
53 poziom zaufania

Jeżeli ciągle myśli Pani o jedzeniu, może to być wynik skoków poziomu glukozy we krwi. Aby je ograniczyć poleciłabym dietę o obniżonej zawartości węglowodanów, czyli rezygnację z produktów zbożowych (chleb, makaron, słodycze), napojów słodzonych, soków i cukru, silne ograniczenie ziemniaków. Dietę proszę skomponować ze świeżych, nie przetworzonych produktów jak jaja, warzywa, mięso, ryby, zdrowe tłuszcze jak masło i oliwa oraz troszkę orzechów i pestek. Do picia woda mineralna z cytryną - kilka kropli. Konkretnie może to być dieta Paleo bez ograniczenia nabiału albo LCHF (do znalezienia w internecie), bądź też dra Daviesa (książka "Pszeniczny brzuch"). Pani idealna waga to jakieś 46-48 kg, ale proszę się za bardzo nie przejmować, bo bez szczegółowych pomiarów nie można tego stwierdzić. Ma Pani BMI na poziomie 25,2, co jest minimalną nadwagą. Zapewniam, że zdrowe nawyki z łatwością umożliwią Pani osiągnięcie lepszej sylwetki.

0

Witam serdecznie,

W tym momencie Pani BMI (współczynnik prawidłowej masy ciała powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach) wynosi 25,2, co rzeczywiście wskazuje na nadwagę.
Jednak nie powinna Pani się głodzić, gdyż to skutkuje właśnie ciągłym myśleniem o jedzeniu aż w końcu Pani nie wytrzymuje i najada się pod koniec dnia. W diecie nie o to chodzi. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
zadba Pani również o aktywność fizyczną, która stanowi 30% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Pani przyjemność. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu. Może Pani skorzystać z pomocy trenera fitness, siłowni lub ćwiczyć w domu. W Internecie znajdzie Pani bardzo wiele zestawów treningowych. Musi Pani dostosować je do własnych możliwości. Powinna Pani zwracać uwagę na prawidłową technikę ćwiczeń aby nie obciążać stawów czy odcinka krzyżowo-lędźwiowego.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach oraz wprowadzić więcej ruchu. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.
Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty