Witaj! Według BMI powinnaś ważyć około 65 kg, czyli musisz stracić na wadze prawie 30 kg. Utrata nadmiaru tkanki tłuszczowej powinna wynosić około 3-4 kg na miesiąc. Wtedy jest pewność, że nie wystąpi efekt jojo, a dieta nie jest zbyt drastyczna. Jednakże często się zdarza, iż osoba odchudzająca się traci szybciej nadmiar kilogramów. Przede wszystkim powinnaś dokładnie przeanalizować swój dotychczasowy sposób żywienia i wyeliminować błędy. Przede wszystkim musisz jeść regularnie posiłki co 3-4 godziny. Zawsze śniadanie jedz w ciągu 30 minut od wstania z łóżka, a kolację na 2 godziny przed snem. Kaloryczność Twojej diety powinna wynosić 1400 - 1600kcal. Mniejsza zawartość kalorii, a tym samym składników odżywczych, w efekcie powstaje anemia, spada odporność organizmu. W ciągu dnia pij dużo wody - w postaci wody mineralnej z jodem (np. Ustronianka), o wysokiej zawartości wapnia i magnezu (np. Muszyna, Muszynianka) oraz zielonej herbaty (2 kubki w ciągu dnia), a czerwonej (350 ml) przed snem. Zawsze przed wysiłkiem fizycznym powinnaś coś zjeść, by w pełni rozruszać przemianę materii. Rano na szybko zjedz 1 kromkę pieczywa ryżowego lub wasa posmarowanego dżemem lub cienko masłem i pół pomidora. Natomiast po wysiłku fizycznym zjedz serek wiejski, bieluch albo gotowane jajko na miękko. Taki system żywienia, sprawi, że nie tylko będziesz traciła nadmiar kilogramów, ale również będziesz formowała sobie mięśnie - w sam raz aby pokazać się w bikini, gdyż ciało zrobi się jędrne. Na 2 śniadanie zjedz jogurt naturalny 200g z owocami lub musli (np. saszetka Fitelli) które sama dodasz albo mix owoców np. grejpfrut, bana i truskawki (do 5 sztuk). Na obiad staraj się wybierać mięso indyk, kurczak (pieczony,gotowany z grilla elektrycznego ok. 150g) z kaszą gryczaną lub ryżem (pół saszetki po ugotowaniu) oraz 200g surówki bez majonezu i śmietany. Na podwieczorek możesz zjeść coś słodkiego np. 4 kostki gorzkiej czekolady lub baton musli albo galaretkę (przygotowaną w 200ml wody) czy kisiel, budyń na mleku 2%. Z kolei na kolację zjedz 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego nasączonego oliwą z oliwek (źródło NNKT) oraz 4 plasterków szynki (>70% mięsa np. polędwica sopocka). Oczywiście do kanapek dodawaj natkę pietruszki, paprykę czerwoną lub pomidora, które są źródłem błonnika, który wspomaga proces odchudzania. Powodzenia mgr. Aneta Kościołek