Przechowywanie grzybów
Witam ciepło. Stomia nie powinna być powodem wycofania z życia. Stomia do dopiero początek życia, drugiej szansy. Stomia to symbol wielkiej wygranej z chorobą. Żywienie osób ze stomią, szczególnie ze stomią wyłonioną na jelicie cienkim, rzeczywiście lekko rożni się od tego, które prowadziliśmy do tej pory. Oczywiście zasady zdrowego odżywiania i prawidłowo zbilansowanej diety nadal obowiązują i są numerem 1. Zaczynamy od przygotowania delikatnych, lekkostrawnych potraw z ograniczeniem błonnika pokarmowego. Z technik obróbki cieplnej wybieramy gotowania, duszenie we własnym sosie. Rezygnujemy ze smażenia, obsmażania itp Jak najmniej spożywamy błonnika, wybieramy pieczywo z mąk jasnych (typ 450 550) białe ryże, drobne kasze - lekko rozgotowane. Wybieramy chude mięso - ryby, królik, przepiórka, indyk, cielęcina. Jeśli tato dobrze toleruje nabiał - to oczywiście chude sery, twarogi, kefir. Jajka są bardzo odżywcze i łatwo się je trawi. W miarę możliwości eliminujemy pasztety, parówki, salceson, mortadele itp - czyli wszystkie mocno przetworzone produkty wędliniarskie o podejrzanym składzie. Warzywa polecam w formie ugotowanej, ale to zależny od indywidualnych preferencji pacjenta. Ostrożnie wprowadzamy tzw produkty wzdymające jak kapusta czy groch. Ale to również zależy od indywidualnych preferencji. Moi pacjenci tworzą własne "czarne listy", na które wpisują produkty po których źle się czują. Istotnym elementem jest spożycie płynów. Ograniczenie podaży płynów u pacjentów z illeostomią wynosi DO 600ML dziennie (czyli zupa również jest płynem - polecam bardzo gęste zupy-kremy) i pacjenci tacy mogą sobie dosalać potrawy. Zminimalizowanie podaży płynów jest bardzo istotnym elementem diety. Pozwoli to uniknąć nadmiernego wypełniania worka. Kolejna ważna sprawa to bardzo długie i bardzo dokładne rozgryzanie i żucie każdego kęsa pokarmu w ustach. Pacjent powoli, każdy kęs dokładnie miesza ze śliną i pije w trakcie posiłku, ani zaraz po nim. Je nawet do 10 posiłków na dobę, małe porcje, ale często. Biegunka stomijna może wynikać np z nietolerancji produktu. Warto bardzo dokładnie przeanalizować co tato je. Moi pacjenci jedzą wszystko, naprawdę. Uczę jak to robić i jakie sposoby przygotowania potraw wybierać. Trudno to wszystko opisać w jednej wiadomości. Bardzo proszę zwrócić uwagę na to czy tato przypadkiem nie traci na wadze. Zagrożenie niedożywieniem (to również choroba) u pacjentów stomijnych jest bardzo wysokie. Pozdrawiam ciepło. Asia Szmitka-Łuszczyk dietetyk i mgr farmacji
Na początek jak najbardziej lekkostrawną , z jak najmniejszą ilością błonnika. Trzeba ograniczyć ilość wypróżnień. Ważna jest odpowiednia ilość płynów.
Najlepiej byłoby pójść na kilka konsultacji do dietetyka, który poprowadziłby indywidualny program żywieniowy, bo problem jest złożony.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ziarnikowatość z zapaleniem naczyń – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Dieta po wycięciu fragmentu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Zapalenie jelita grubego i dieta po usunięciu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Osłabienie po operacji usunięcia części jelita cienkiego – odpowiada
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Żywienie przy stomii na jelicie cienkim – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- O czym może świadczyć pusty worek stomijny? – odpowiada Mgr Katarzyna Caban
- Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - co można jeść, a czego się wystrzegać? – odpowiada Mgr Maria Kreid
artykuły
Sposób odżywiania wpływa na proces rekonwalescencji. Odpowiednia dieta to podstawa
Choroba jest zawsze dużym obciążeniem dla organizm
Ileostomia - zabieg i powikłania. Pielęgnacja i dieta przy ileostomii
Ileostomia jest przetoką na jelicie cienkim. Zabie
Żywienie w chorobie Parkinsona
Choroba Parkinsona jest postępującym schorzeniem n