Galaretka to produkt bogaty w żelatynę, która dobrze wpływa na regenrację kolagenu w organizmie tym samym poprawiając kondycję układu kostno - stawowego. Nie dotyczy to jednak takich produktów jak kisiel czy popularne aktualnie galaretki szybkożelujące - gdyż tam czynniki zagęszczające są węglowodanami (skrobia, agar) rozkładającymi się do cukrów prostych w przewodzie pokarmowym i nie oddziaływującymi w większym stopniu na układ szkieletowy.
jako źródło kolagenu polecam raczej galarety mięsne niż te z cukrem
pozdrawiam, M. Mięsowicz
www.miesowicz.fitdietetyk.pl
Wymienione produkty raczej nie będą miały większego wpływu na nasz układ kostny ponieważ zawierają inne składniki, które je zagęszczają.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy awokado jest jedynym produktem spożywczym, który dostarcza kolagenu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- W jakich produktach jest najwięcej kolagenu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- W jakiej formie spożywać kolagen? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Krem glicerynowy a nawilżanie skóry – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Strzelanie kości w kolanach i stawie barkowym – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co powoduje tygodniowe zaparcia? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy zaparciach i gazach? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Kolagen na stawy: działanie i niedobór, dieta i suplementy diety
Kolagen na stawy to suplement diety, który ma uzup
Polisacharydy - charakterystyka, rodzaje, zastosowanie
Polisacharydy to cukry złożone, zaliczane do grupy
Alginian sodu - właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego. Ten