Witam,
Wzrost kośćca rozpoczyna się od okresu dojrzewania i trwa u dziewcząt do ok. 22 roku życia. Układ kostny kończy wtedy fazę wzrostu i dochodzi do zrośnięcia nasad kości długich.Trudno określić kiedy ta faza dobiega końca, zależna jest bowiem od wielu czynników.
Dla mocnych i zdrowych kości zaleca się spożywanie dużej ilości białka i wapnia tj.chudego mięsa drobiowego i ryb,które przy wrzodziejącym zapaleniu jelita nie powinny stanowić przeszkody. Ograniczyłabym natomiast spożywanie mleka krowiego w tym pełnotłustego, które ani nie służy chorobie którą masz, ani też nie powoduje przyspieszonego wzrostu. Najnowsze badania udowodniły negatywny wpływ mleka krowiego na kości i ich odwapnienie.Szczególnie unikać trzeba mleka sterylizowanego jakie znajduje się w sklepach tj.,mleka UHT. W procesie pasteryzacji molekuły kazeiny ulęgają zmianom i ludzki organizm, aby je przetrawić musi podjąć nie lada wysiłek.Mleko wbrew błędnie krążącej opinii, nie jest wcale najlepszym źródłem wapnia. O wiele więcej zawierają go migdały, ziarna sezamu, siemię lniane czy jarmuż. Zachęcam do włączenia tych produktów do diety oraz wysypianie się i aktywność fizyczną, które pośrednio także wpływa na wzrost kośćca.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mleko UHT w kartonie jest zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wpływ mleka na wzrost – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Mam skłonności do skręceń oraz złamań kości: jaką dietę mogę zastosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co robić aby urosnąć ale nie przytyć? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Co mam jeść, żeby przytyć w miarę szybko? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Szanse na zwiększenie wzrostu u 19-latka – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Czy mleko jest zdrowe? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Prawidłowa dieta dla dwulatka – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Ile urosnę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak leczyć zmiany skórne u 18-latka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Kazeina - źródła, właściwości, nietolerancja i zamienniki
Kazeina to białko obecne w mleku krowim, kozim i o
Kanadyjscy naukowcy ostrzegają przed dużym spożyciem mleka. Jedna szklanka dziennie może zwiększyć nawet o 50 proc. ryzyko raka piersi
Kobiety pijące regularnie szklankę mleka codzienni
Dieta na mocne zęby i kości (prezentacja edukacyjna)
Dieta na mocne zęby i kości - gęstość kości Nasze