Wysoka hemoglobina przy niskim żelazie

Witam. Chciałabym się dowiedzieć, co może być wynikiem bardzo słabego wyniku żelaza - mam 27 mg, hemoglobinę mam powyżej normy, czyli 14,1. Często występowała u mnie anemia z bardzo niskim niedoborem żelaza, ostatnie moje wyniki pokazały, że tylko żelazo mam niskie. Mam również kłopoty z żołądkiem, chodzę do gastrologa, ostatnio po gastroskopii miałam stwierdzone soki żołądkowe. Co jest wynikiem, że żelaza jest tak mało w porównaniu do hemoglobiny? Czy jest to anemia czy po prostu zła praca żołądka? Co powinnam zrobić, jakie badanie i czy powinnam mieć zrobioną gastroskopię ponownie?
ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Droga Pani!

Na podstawie przedstawionych informacji nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na stawiane przez Panią pytania.
Niedokrwistości (anemie) z niedoborem żelaza spowodowane są najczęściej przez utratę żelaza z krwią - np. zbyt obfite miesiączki itp. Inną z przyczyn takiego stanu rzeczy są zaburzenia wchłaniania żelaza.

Jedną z częstszych chorób, które to powodują jest celiakia (choroba trzewna) - w celu jej rozpoznania wykonuje się badanie histopatologiczne wycinków błony śluzowej dwunastnicy pobranych podczas gastroskopii, a także oznacza się pewne przeciwciała (anty-TG i anty-EmA) we krwi. Warto zastanowić się nad tym problemem.
Aktualnie nie ma Pani niedokrwistości, gdyż poziom hemoglobiny jest prawidłowy. Jednak niski poziom żelaza wskazuje, że anemia powróci. Do tego czasu warto byłoby spróbować znaleźć przyczynę tego stanu.

Proponuję porozmawiać powtórnie ze swoim lekarzem rodzinnym lub jeśli istnieje taka możliwość z gastroenterologiem nad przeprowadzeniem diagnostyki zaburzeń wchłaniania żelaza.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Wysoka hemoglobina

Mężczyzna, 23 lata. Moje wyniki: hematokryt - 60,2%, krwinki czerwone - 6,55T/l, hemoglobina - 20,5g/dl, krwinki białe - 8,0 g/l, MCV - 91,9 fl, MCH - 31,3pg, MCHC - 34,1 g/dl, RDW - 14,2 %, PLT - 194 G/l, MPV - 9,7 fl, PDW - 12,9 fl, P-LCR - 23,5 %, LYMPH - 1,3 G/l, LYMPH% - 16,3%, NEUT - 5,3 G/l, NEUT% -66,6%, BASO - 0,04 10*3/ul, BASO% - 0,5%, EO - 0,20 10*3/ul, EO% - 2,5%, MONO - 1,12 10*3/ul, MONO% - 14,1%. Proszę o interpretację wyników, martwią mnie, dziękuję za odpowiedź.
ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam!

Wynik wymaga wizyty u lekarza. Uwagę zwracają podwyższone parametry czerwonokrwinkowe - liczba erytrocytów, hemoglobina, hematokryt, zawartość hemoglobiny w erytrocycie oraz podwyższona liczba monocytów.

Wysokie wartości liczby erytrocytów, hemoglobiny i hematokrytu bywają fałszywie zawyżone w wyniku odwodnienia, jednak mogą świadczyć o poważnych zaburzeniach hematologicznych, zwłaszcza, że nie są jedynymi odchyleniami.

Prosze niezwłocznie udać się do lekarza rodzinnego. Być może badanie trzeba będzie powtórzyć. Konieczna może się okazać konsultacja hematologiczna.

Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Sugeruję wykonać diagnostykę tarczycy, natomiast przy niedoborze żelaza można zastosować kilka trików dietetycznych, aby podnieść przyswajanie żelaza z żywności. Jest to skrapianie mięsa, ryb i warzyw sokiem z cytryny, picie soku z buraków, również kwaszonego, jedzenie kiszonek z mięsem i rybami, posypywanie kanapek, sałatek, zup natką pietruszki, picie napoju z natki pietruszki (natka pietruszki, sok z cytryny, woda, odrobina soli, składniki zmiksować). Jednocześnie należy ograniczyć żywność, która niekorzystnie wpływa na trawienie, czyli przetworzonego jedzenia, słodyczy, słodzonego nabiału. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.

0

Oczywiście odpowiednia dieta na pewno przyczyni się do uzupełnienia niedoborów. Najważniejsze zasady to:
- jedzenie chudego mięsa czerwonego, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza hemowego, dobrze przyswajanego przez organizm.
- jedzenie produktów roślinnych o stosunkowo dużej zawartości żelaza (płatki zbożowe, suszone owoce, warzywa strączkowe, warzywa o zielonych liściach).
- jedzenie owoców i warzyw bogatych w witaminę C (czarna porzeczka, sok pomarańczowy, natka pietruszki, papryka), ponieważ dieta bogata w tę witaminę zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego (z jaj i produktów roślinnych). Zaleca się dodawanie do każdego posiłku warzyw i owoców o dużej zawartości witaminy C. Warzywa i owoce powinny być spożywane na surowo, gdyż witamina C jest wrażliwa na temperaturę i obróbka kulinarna znacznie zmniejsza jej ilość w danym produkcie.
- ograniczenie spożycia kawy i herbaty. Zawierają one taniny – związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Działanie to można ograniczyć, pijąc te napoje nie w czasie posiłku czy bezpośrednio po nim, lecz między posiłkami.

Zapraszam do kontaktu i pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty