Dzień dobry, nie wspomniała Pani o spożywaniu węglowodanów w postaci kaszy, ryżu, chleba i ziemniaków. Dostarczają one energii. Być może Pani dieta jest w nią zbyt uboga i stąd problemy z przytyciem. W przypadku nietolerancji na gluten lub celiakii należy ograniczyć źródła węglowodanów złożonych do kaszy jaglanej, gryczanej, ryżu, komosy ryżowej i ziemniaków. Obok nietolerancji na gluten moga wystepować również inne. Być może ma Pani problemy z trawieniem i wchłanianiem (celiakia). W efekcie duża ilość jedzenia nie jest wykorzystana przez organizm. Anemia jest jednym z objawów celiakii.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Problemy ze zrzuceniem wagi i zespół metaboliczny – odpowiada Dr Anna Brinken
- Węglowodany w płatkach kukurydzianych – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Dieta niskowęglowodanowa – odpowiada Urszula Forenc
- Jaka kasza nie zawiera glutenu? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Jaką kaszę może jeść osoba z cukrzycą? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jak dostosować dziecku dietę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Niedoczynność tarczycy z zapaleniem tarczycy i anemia – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
artykuły
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z
Dieta antyalergiczna
Ból głowy Uporczywe bóle głowy, mięśni, gardła cz
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p