Przedstawione przez Panią wyniki badań utrzymują się w zakresie norm referencyjnych. Jedyne na co można zwrócić uwagę to rzeczywiście podwyższone stężenia cholesterolu całkowitego (TC) we krwi, które można zmniejszyć stosując odpowiednią dietę. Cholesterol zawarty jest w tkankach zwierzęcych, dlatego należy ograniczyć spożywanie: tłustych mięs np. wieprzowiny, smalcu, podrobów. Wskazane jest również ograniczenie podaży produktów wysoko przetworzonych, typu fast food, produktów gotowych w postaci proszku, kostek rosołowych, sosów i zup instant, gdyż zawarte są w nich duże ilości kwasów tłuszczowych trans. Odpowiadają one dodatkowo za podwyższenie całkowitego cholesterolu we krwi oraz LDL przy jednoczesnym obniżeniu korzystnego cholesterolu frakcji HDL
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jadłospis przy anemii i wysokim cholesterolu – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Poziom cholesterolu całkowitego – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jak obniżyć cholesterol u 38-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Wynik cholesterolu i LDL a dostosowanie diety – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Co jeść, gdy mam wysoki cholesterol? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Wynik badania cholesterolu i trójglicerydów – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jak unormować poziom cholesterolu i trójglicerydów? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Wysoki cholesterol całkowity - czy to powód do niepokoju? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Jak zbić cholesterol bez leków? Wprowadź te zmiany już dziś
Wysoki poziom cholesterolu to cichy, ale poważny w
Jak tłuszcze mogą wpływać na kondycję serca?
Zdrowe serce Choroby układu krążenia to obecnie j
Alarmujące dane - przesolona dieta małych dzieci w 1000 pierwszych dni życia!
Sól używana jest przez ludzkość od bardzo daw