Mięso ekologiczne
Dzień dobry!
Zachęcam do spożywania magnezu znajdującego się w naturalnych źródłach tj.: zielone części roślin, kiełki, otręby, produkty zbożowe z pełnego przemiału, rośliny strączkowe, kukurydza, banany, orzechy, migdały, kakao, czekolada, mniej w produktach zwierzęcych (mięso, mleko i przetwory).
Magnez jest konieczny m.in. do budowy kości i zębów, przyspiesza wchłanianie wapnia, chroni organizm przed zakwaszeniem, ma działanie przeciwstresowe, zwalnia procesy starzenia się.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak uzupełnić braki magnezu? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Pozytywne skutki codziennego stosowania magnezu – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Dzienne zapotrzebowanie na magnez dla 27-latki – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Przyswajalność magnezu w tabletkach – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki magnez polecacie w przypadkach zaawansowanego niedoboru magnezu? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy Magnez Premium Seria dla Ciebie i Rodziny wpływa na sen? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy kawa wypłukuje magnez z organizmu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak stosować preparaty magnezu i wapnia? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jedzenie magnezu w tabletkach w celu uzupełniania niedoborów – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Dzienna dawka magnezu – odpowiada Mgr Izabela Drela
artykuły
Magnez - charakterystyka, rola, źródła magnezu, objawy niedoboru, hipermagnezemia
Magnez jest pierwiastkiem chemicznym, który uczest
Magnez w ciąży - przyczyny, objawy i skutki niedoboru
Magnez w ciąży jest szalenie ważny zarówno dla kob
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło