Szanowna Pani,
Podstawą leczenia zaparć będzie dieta bogata w błonnik pokarmowy, połączona z odpowiednim spożyciem płynów, a także aktywnością fizyczną (dostosowaną do Pani możliwości w chorobie).

Powinna Pani także unormować czas przyjmowania posiłków aby było to 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Na co dzień powinna Pani wybierać produkty pełnoziarniste (razowe pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż, gruboziarniste kasze), warzywa - zwłaszcza świeże, a także nie unikać fermentowanych produktów mlecznych - kefiru, maślanki, jogurtu.

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty