Szanowna Pani,
Podstawą leczenia zaparć będzie dieta bogata w błonnik pokarmowy, połączona z odpowiednim spożyciem płynów, a także aktywnością fizyczną (dostosowaną do Pani możliwości w chorobie).
Powinna Pani także unormować czas przyjmowania posiłków aby było to 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Na co dzień powinna Pani wybierać produkty pełnoziarniste (razowe pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż, gruboziarniste kasze), warzywa - zwłaszcza świeże, a także nie unikać fermentowanych produktów mlecznych - kefiru, maślanki, jogurtu.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę spożywać te produkty chorując na hemoroidy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Ciąża i rzucenie palenia a powrót do idealnej sylwetki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia od kilku tygodni – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Co powoduje uporczywe zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zwalczyć skutecznie otyłość I zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak leczyć zaparcia i senność? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Zaparcia u 32-letniej kobiety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta i sposób leczenia przy hiperinsulinemii? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Wskazówki dotyczące odchudzania dla 21-latki – odpowiada Mgr Natalia Łasek
artykuły
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Zdrowie w jelitach - "centrum dowodzenia" naszego organizmu
Dietetyk Klaudia Wiśniewska, ekspert kampanii "int