Zaśluzowane jelita oraz problem z wchłanianiem

Okazało się że mam zasluzowane jelita, złe wchłanianie, słaba perystaltyke i bardzo mało tych pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym.nic nie rozumiem z tego co mówił dr,poza tym ma dużo pacjentów i każdego obsluguje szybko.mowil o suplementacji,gdyż mam duże niedobory m.in.potasu,cynku,Wit d3,Wit z grupy B,magnezu.nie jem słodyczy,tłustych rzeczy.moge prosić o wskazania odżywiania? Dr mówił że zdrowo ale nie wiem czego unikać,a czego brakuje.jak zwiększyć ilość bakterii acidofilnych?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Jak działa żołądek?

Dzień dobry,

Pani problem z jelitami i niedoborami witamin/ składników mineralnych jest jak najbrdziej do naprawienia. Jeśli chodzi o wskazówki to niestety należałoby przeanalizować wyniki badań, sposób pani odżywiania, styl życia, inne przypadłości i dopiero coś wnioskwać. Po krótce mogę opisać skąd czerpać niedoborowe składniki, jednak nie ma to do końca sensu bez indywidualnego rozpatrzenia Pani przypadku, może istnieć zależność, że dostarcza Pani tych składników z dietą lecz pewne czynniki je blokują. Najprawdopodobniej trzebaby będzie doporowadzić jelita do odpowiedniego stanu.
Wit D3 - promienie słoneczne - 10 min dziennie bez filtra, ryby, jaja
Potas - pomidory, suche straczkowe, suszone owowce (prosze uważac na te siarkowane), ziemniaki, banany, czarne porzeczki, zielony groszek
Cynk - owoce morza, mieso, watroba, kasza gryczana, produkty z pełnego przemiału, sery podpuszczowe, ryż, jaja, soczewica, pestki dyni, orzeczki ziemne, płatki owsiane, pestki słonecznika, kapusta, zielony groszek,
Magnez - kakao, kasza gryczana, orzechy, suche strączkowe, otraby, owoce morza, sery podpuszczkowe, ryby, kasza jęczmienna, banany
Witaminy z grupy B - i tu zależy jakie konkretnie - bo np. B1 (tiamina) - przede wszystkim miesa, B2 (ryboflawina) - mleko i jego produkty, niacyna (B3, PP) - mięso, kasza gryczana, mąki wysokiego przemiału, ziarna, nasiona, wątroba, B12 (kobalamina) przedewszystkim produkty pochodzenia zwierzącego, al wykryto pewne ilości rówież w glonach.

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu - Gosia Jezierska

0

Dzień Dobry,

przede wszystkim należałoby poznać przyczynę problemów z funkcjonowaniem jelit i usunąć tę przyczynę. Dopóki nie zostanie poprawiony stan mikroflory jelitowej, dodatkowa suplementacja czy wprowadzanie do diety produktów o wysokiej zawartości składników, których ma Pani niedobory, nie wiele pomoże. Należy rozpocząć od poprawy flory jelitowej - polecam wzbogacanie diety w prebiotyki - czyli spożywanie dużej ilości błonnika pokarmowego - pełnoziarniste zboża, warzywa i owoce, oraz w probiotyki - w postaci naturalnej np. kefir, jogurt, kiszonki oraz w postaci suplementacji bakteriami probiotycznymi dostępnymi w aptece.

Pozdrawiam,
mgr dietetyki Natalia Główka
www.nutricus.pl

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie,
Opisane przez Panią objawy, mogą być przyczyną alergii pokarmowej, zachęcam do wykonania w tym kierunku testów. Ponadto zaburzona mikroflora jelitowa i niedobór korzystnych dla nas bakterii, wymaga włączenie odpowiedniego probiotyków i w tym kierunku, warto wykonać badanie kału. Przy nieprawidłowo funkcjonujących jelitach i wchłanianiu, nawet suplementy diety mogą nie przynieść efektu.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Warto również przeczytać: Czy jogurt jest probiotykiem?http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-jogurt-jest-probiotykiem.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty