Dzień dobry,
Pani problem z jelitami i niedoborami witamin/ składników mineralnych jest jak najbrdziej do naprawienia. Jeśli chodzi o wskazówki to niestety należałoby przeanalizować wyniki badań, sposób pani odżywiania, styl życia, inne przypadłości i dopiero coś wnioskwać. Po krótce mogę opisać skąd czerpać niedoborowe składniki, jednak nie ma to do końca sensu bez indywidualnego rozpatrzenia Pani przypadku, może istnieć zależność, że dostarcza Pani tych składników z dietą lecz pewne czynniki je blokują. Najprawdopodobniej trzebaby będzie doporowadzić jelita do odpowiedniego stanu.
Wit D3 - promienie słoneczne - 10 min dziennie bez filtra, ryby, jaja
Potas - pomidory, suche straczkowe, suszone owowce (prosze uważac na te siarkowane), ziemniaki, banany, czarne porzeczki, zielony groszek
Cynk - owoce morza, mieso, watroba, kasza gryczana, produkty z pełnego przemiału, sery podpuszczowe, ryż, jaja, soczewica, pestki dyni, orzeczki ziemne, płatki owsiane, pestki słonecznika, kapusta, zielony groszek,
Magnez - kakao, kasza gryczana, orzechy, suche strączkowe, otraby, owoce morza, sery podpuszczkowe, ryby, kasza jęczmienna, banany
Witaminy z grupy B - i tu zależy jakie konkretnie - bo np. B1 (tiamina) - przede wszystkim miesa, B2 (ryboflawina) - mleko i jego produkty, niacyna (B3, PP) - mięso, kasza gryczana, mąki wysokiego przemiału, ziarna, nasiona, wątroba, B12 (kobalamina) przedewszystkim produkty pochodzenia zwierzącego, al wykryto pewne ilości rówież w glonach.
Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu - Gosia Jezierska
Dzień Dobry,
przede wszystkim należałoby poznać przyczynę problemów z funkcjonowaniem jelit i usunąć tę przyczynę. Dopóki nie zostanie poprawiony stan mikroflory jelitowej, dodatkowa suplementacja czy wprowadzanie do diety produktów o wysokiej zawartości składników, których ma Pani niedobory, nie wiele pomoże. Należy rozpocząć od poprawy flory jelitowej - polecam wzbogacanie diety w prebiotyki - czyli spożywanie dużej ilości błonnika pokarmowego - pełnoziarniste zboża, warzywa i owoce, oraz w probiotyki - w postaci naturalnej np. kefir, jogurt, kiszonki oraz w postaci suplementacji bakteriami probiotycznymi dostępnymi w aptece.
Pozdrawiam,
mgr dietetyki Natalia Główka
www.nutricus.pl
Witam serdecznie,
Opisane przez Panią objawy, mogą być przyczyną alergii pokarmowej, zachęcam do wykonania w tym kierunku testów. Ponadto zaburzona mikroflora jelitowa i niedobór korzystnych dla nas bakterii, wymaga włączenie odpowiedniego probiotyków i w tym kierunku, warto wykonać badanie kału. Przy nieprawidłowo funkcjonujących jelitach i wchłanianiu, nawet suplementy diety mogą nie przynieść efektu.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: Czy jogurt jest probiotykiem?http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/czy-jogurt-jest-probiotykiem.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cynk w diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie witaminy na wypadanie włosów? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Co jeść na gęste i sprężyste włosy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty poprawiają kondycję włosów i paznokci? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Ocena wypadania włosów z cebulkami – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wypadanie włosów po zakończeniu diety – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Suche i cienkie włosy a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy osoba chora na wrzodziejące zapalenie jelita grubego musi przestrzegać diety lekkostrawnej? – odpowiada Dr Anna Brinken
artykuły
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Najlepsze źródła cynku w jedzeniu
Najlepsze źródła cynku w jedzeniu to między innymi
Dieta na stres - co jeść, żeby obniżyć stres i uzupełnić niedobory witamin
Dieta na stres (dieta antystresowa) polega na skom