Zatwardzenia a sposoby na odchudzanie

Witam, Mam 18 lat 170cm wzrostu i ważę ok. 63kg. Chciała bym schudnąć i poprawić wygląd swojej sylwetki ale mam problem z zatwardzeniami. Jakiś czas temu zaczełam spożywać trochę więcej błonnika ale to dużo nie zmieniło. Zaś po większej ilości spożycia czułam się niekomfortowo. Chciała bym się dowiedzieć co zrobić aby uregulować moją pracę jelit co na pewno w połączeniu z ćwiczeniami da mi upragniony wygląd.
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Spożywanie błonnika musi być połączone z piciem wody. Nie można też przesadzać z ilością jeśli chodzi o preparaty z błonnikiem.
Zachęcam do naturalnych sposobów na poprawę trawienia jak:
- spożywanie dużej ilości warzyw
- picie wody
- picie zielonej herbaty
- ograniczenie niezdrowej żywności: fast food, słodycze
- aktywność fizyczna
- spożywanie węglowodanów złożonych - razowy chleb, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jakie są sposoby na odchudzanie?

Witam. Mam 29 lat ważne 89kg ciężko mi schudnąć nawet 1kg. Ograniczam słodycze, posiłki jem regularnie i jestem 2lata po cięciu cesarskim ale brzuch mam spory.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,



W celu efektywnej i zdrowej redukcji tkanki tłuszczowej Pani dieta powinna charakteryzować się stosunkowo niewielkim deficytem energetycznym (np. 15-20 % w stosunku do całkowitej przemiany materii) co przełoży się na stopniowy ubytek masy ciała i pozwoli jednocześnie zachować większą ilość masy mięśniowej w długotrwałym procesie odchudzania, a także znacząco zmniejszyć potencjalne negatywne konsekwencje metaboliczne związane z długofalowym przestrzeganiem diety odchudzającej bazującej na ujemnym bilansie energetycznym. Ponadto należy spożywać odpowiednie ilości białka w diecie (co najmniej 1,2 g na kg całkowitej masy ciała na dobę), jeżeli nie występują u Pani określone przeciwwskazania lekarskie wynikające z danej jednostki chorobowej. Regularne dostarczanie pełnowartościowego białka z produktów niskoprzetworzonych (np. twaróg, drób, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych) pozwoli utrzymać masę mięśniową podczas długookresowego procesu redukcji masy ciała, a także istotnie wpłynie na poczucie sytości poposiłkowej. Warto również uprawiać regularnie ulubioną aktywność fizyczną, przy czym trzeba zachować racjonalne podejście i pamiętać, że nie zawsze więcej znaczy lepiej, albowiem organizm także potrzebuje czasu na regenerację powysiłkową.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Sposoby na szybkie odchudzanie

mam 32 lata warze 85 kg a zwrastu mam 150 jak schudnac najgorsze sa biodra i brzuch potrzebna dieta i ćwiczenia
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Przede wszystkim należy wprowadzić zdrową i zbilansowaną dietę, która stanowi 70% sukcesu oraz aktywność fizyczną która daje 30%.
Musi Pani zadbać o regularność posiłków. Należy jeść 5posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h. Dzień należy rozpocząć od pełnowartościowego śniadania zjadanego do 1h po przebudzeniu zaś kolację 3-4h przed snem. Należy pić 1,5-2l czystej wody mineralnej dziennie w celu nawodnienia organizmu oraz jego oczyszczenia. Powinna Pani również zrezygnować z żywności silnie przetworzonej, tłustej, kolorowych napoi oraz słodyczy. Zalecam wybierać chude białe mięsa, jedynie razowe pieczywo oraz brązowy ryż, makaron i gruboziarniste kasze. Należy zjadać dużo warzyw oraz owoce w celu dostarczenia cennego błonnika. Na kolację ograniczamy węglowodany a skupiamy się na białku.
Aby poprawić wygląd sylwetki powinna Pani również wprowadzić ćwiczenia Można skorzystać z siłowni pomocy trenera fitness lub ćwiczyć samodzielnie w domu, wyszukując odpowiednie ćwiczenia w internecie np na Youtube. Powinna Pani zacząć od ćwiczeń cardio, interwałowych, które szybko spalają tkankę tłuszczową, a następnie przejść do wzmocnienia brzucha i ćwiczeń siłowych które wyrzeźbią Pani ciało.
Trening powinien zaczynać się około 2h po posiłku lub jeżeli jest to niewielka przekąska to około 1h. Po treningu należy dostarczyć węglowodany oraz białko w celu uzupełnienia strat glikogenu i odbudowy uszkodzeń struktur włókien białkowych. W posiłkach okołotreningowych należy unikać tłuszczu, gdyż upośledzają odbudowę glikogenu.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację dietetyczną lub zachęcam do kontaktu
tel 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk dietetyk

0

Witam, brakuje informacji o sposobie żywienia, trudno domyślać się jakie błędy są popełniane, jaka jest częstotliwość posiłków, ile ich jest, z czego się składają. Można tylko się domyślać, że sposób żywienia jest niewłaściwy skoro doprowadził do takiej masy ciała.

Proponuję indywidualne podejście do tematu i dobranie indywidualnej diety.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.

2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.

3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.

4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.

5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.

6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).

7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.

8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).

9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.

10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty