Zdrowa dieta - podstawy

Witam, mam 15 lat i ostatnio dużo schudłam, zwalczyłam sporą nadwagę. Teraz mam wagę w normie, ale chciałabym jeszcze trochę schudnąć. Zacznę od tego, że ważyłam około 80 kg na 170 cm wzrostu. Teraz ważę jakieś 63 kg. Zrzuciłam dużo moim zdaniem, jadłam bardzo mało, postanowiłam przystopować i jem teraz 1400-1500 kcal. Mam pytanie - czy teraz to już wystarczy? Czy dalej będę chudnąć? Od razu powiem, że jem wszystko, ale w małych ilościach. Jem normalny obiad, dużo nabiału szczególnie mleka. Wykluczyłam kompletnie słodycze, jedynie robię sobie na drugie śniadanie lub podwieczorek budyń, kisiel albo galaretkę. Czy mogę jeść dalej takie "słodycze" w postaci budyniu? Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.

KOBIETA, 15 LAT ponad rok temu

Czym jest żywność ekologiczna?

Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.

Witam,

Zdrowe odżywianie nie polega na całkowitym eliminowaniu naszych ulubionych produktów (oprócz produktów fast food i napojów gazowanych), dlatego możesz raz na jakiś czas spożywać tzw. zdrowe słodycze – budynie, galaretki, desery owocowe własnej roboty itp. Uważam, że nie powinnaś się więcej odchudzać, ponieważ zbyt duża utrata masy ciała jest równie niekorzystna jak nadwaga i otyłość. Na początek możesz spożywać około 1500 kcal, ale Twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi minimum 1800 kcal i do tego powinnaś dążyć (powoli, aby nie doszło do efektu jojo). Pamiętaj też o aktywności fizycznej, która przyspiesza tempo przemiany materii, dzięki czemu zwiększając kaloryczność diety unikniesz namiaru kilogramów.

Pozdrawiam.  

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty