Mięso ekologiczne
Pani Grażyno,
Biorąc pod uwagę Pani stan zdrowia powinna Pani stosować się do podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Pieczywo powinno być pełnoziarniste, ciemne. Jeżeli chodzi o owoce i warzywa - wszystkie świeże są dozwolone, należy zrezygnować z marynat i owoców, warzyw suszonych z wykorzystaniem dwutlenku siarki (gdyż kwas octowy i dwutlenek siarki działają drażniąco na drogi oddechowe). Z produktów mięsnych polecany jest drób, chuda wołowina i chuda wieprzowina, wszystkie dania najlepiej duszone i pieczone. Należy pamiętać o prawidłowym zbilansowaniu diety i nie przekraczaniu zapotrzebowania energetycznego aby nie doprowadzić do nadwagi lub otyłości, które wpłyną na pogorszenie dyskomfortu związanego z rozedmą.
Witam! Rozedma płuc nie wymaga stosowania szczególnej diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Krwotoczne zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy rosół gotowany na wołowinie i wieprzowinie zawiera dużo tłuszczu? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaką dietę stosować po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Kiszona kapusta a uszkodzenie wątroby – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Co jeść przy dnie moczanowej i zaburzeniach lipidowych? – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik