Pani Grażyno,
Biorąc pod uwagę Pani stan zdrowia powinna Pani stosować się do podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Pieczywo powinno być pełnoziarniste, ciemne. Jeżeli chodzi o owoce i warzywa - wszystkie świeże są dozwolone, należy zrezygnować z marynat i owoców, warzyw suszonych z wykorzystaniem dwutlenku siarki (gdyż kwas octowy i dwutlenek siarki działają drażniąco na drogi oddechowe). Z produktów mięsnych polecany jest drób, chuda wołowina i chuda wieprzowina, wszystkie dania najlepiej duszone i pieczone. Należy pamiętać o prawidłowym zbilansowaniu diety i nie przekraczaniu zapotrzebowania energetycznego aby nie doprowadzić do nadwagi lub otyłości, które wpłyną na pogorszenie dyskomfortu związanego z rozedmą.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty