Anemia czasami może być pierwszą oznaką tego, że w naszym układzie pokarmowym dzieje się coś niedobrego. Żelazo jest przyswajane w górnym odcinku jelita cienkiego. Z różnych powodów (uszkodzenie lub nieprawidłowe działanie kosmków jelitowych, uszkodzona śluzówka, niedostatek bakterii jelitowych) możemy mieć zaburzenia wchłaniania z przewodu pokarmowego i wtedy żelazo nie przedostaje się do krwiobiegu. Myślę, że warto wybrać się do lekarza po odpowiednie skierowania na badania.
Czasami pomóc mogą zmiany w przyzwyczajeniach i sposobie zażywania preparatów żelaza. Wchłanianie zwiększymy jeśli będziemy przyjmować je na czczo lub między posiłkami. Preparat warto popijac sokiem cytrusowym, ponieważ witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem należy ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, oraz produktów mącznych. Należy zwiększyć spożycie warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może być przyczyną niedoboru żelaza we krwi? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Mały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Magdalena Mroczek
- Długotrwały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadmierne wypadanie włosów i niedobór żelaza – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co zawiera najwięcej żelaza? – odpowiada Lek. Sebastian Jamroży
- Co zrobić, aby zwalczyć niedokrwistość? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Anemia z niedoboru żelaza – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Wchłanianie żelaza w tabletkach przez organizm – odpowiada Lek. Magdalena Parys