Witaj.
Twoja waga jest dość niska, co wskazje BMI - norma to 18,5-24,9. Szkoda że nie napisałaś w jakiem okresie schudłaś i ile kilogramów udało Ci się zgubić.
Bardzo szalejesz z kaloriami, raz ilość głodowa, 500kcal a na drugi dzień 2000kcal. Aby prztyć i organizm nie doznał szoku, i abyć dobrze się czuła to powinnaś spożywać teraz 1500kcal, a za 5 dni zwiększyć ilość do 1800kcal a potem 2000kcal i takż utrzymywać. Twoja dieta powinna być przede wszystkim bogata w warzywa i owoce, kasze (manna, jaglana, jeczmięnna) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe - orzechy, oliwa z oliwek. Nie zapominaj także o nabiale - jogurt naturalny, ser biały, oraz jajka (na miekko), ryby (dorsz, morszczuk) oraz mięsie (najlepiej indyk, wołowina). Spożywaj regularnie posiłki 5-6 razy dziennie ale o małych objętości. Pozdrawiam, Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób można wspomóc odchudzanie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaka dieta na przytycie dla studentki? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Odpowiednia ilość węglowodanów dla 18-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Stosowanie diety 1500 kcal przy wadze 134 kg – odpowiada Ewa Kozłowska
- Proporcje składników odżywczych a redukcja wagi u 28-latki – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Powrót do normalnej diety po bulimii – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy przy takim podażu kalorii będę zdrowo chudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta pozwalająca podtrzymać wagę – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jak wspomóc wzrost wagi przy celiakii? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Brak miesiączki przy niskokalorycznej diecie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Otyłość - przyczyny, wpływ na zdrowie, leczenie, powikłania
Otyłość jest uważana za pandemię XXI wieku. Często
Dbaj o dietę dziecka już podczas ciąży
Matka już podczas ciąży kształtuje nawyki żywienio
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności