Chcę popracować nad ciałem: jak dobrać odpowiednią dietę?

Witam serdecznie! Mam 17 lat,170 cm wzrostu i ważę 70 kg. Moim celem jest zrzucić 10 kg w dwa miesiące. Od przyszłego tygodnia zaczynam ferie zimowe, więc chciałabym, by był to okres, w którym zacznę pracować nad swoim ciałem. Nie wiem jednak, jaka dieta będzie najbardziej odpowiednia i jaka przyniesie oczekiwane efekty. Dodam jeszcze, że nie stać mnie na na gotowanie wymyślnych potraw, ani na zajęcia fitness lub aerobiku. Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.
17 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witamy serdecznie!

Wskaźnik BMI, obliczony dla podanych przez Ciebie wartości masy ciała i wzrostu wynosi 24,2. Biorąc pod uwagę, że norma mieści się w granicach 19-24,9, oznacza to, że Twoja masa ciała jest prawidłowa. Nie powinnaś się zatem odchudzać! Po drugie pamiętaj, że chwilowe, drastyczne diety mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Nie powinnaś ich zatem stosować.
Badania wskazują, że chudnięcie w tempie 0,5 do 1,0 kilograma tygodniowo poprzez wybieranie zdrowych posiłków, zjadanie średniej wielkości porcji oraz wprowadzanie aktywności fizycznej do obowiązków dnia codziennego jest najlepszym sposobem na zrzucenie wagi ciała i utrzymanie jej na odpowiednim poziomie. Dzięki zdrowemu odżywianiu i wysiłkowi fizycznemu możemy również obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca i nadciśnienia.
Zasady zdrowego żywienia przedstawia piramida żywienia:
www. abczdrowie. pl/piramida-zdrowego-zywienia
Zgodnie z jej zaleceniami:
- jedz 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach i nie podjadaj między nimi,
- wyeliminuj z diety słodycze, ciasta, desery, słodzone napoje oraz słone przekąski (chipsy, paluszki, solone orzechy, fast food’y) będące bogatym źródłem soli i tłuszczu,
- ogranicz spożycie tłuszczu - wybieraj chude gatunki mięs, ryby, chudy nabiał,
- jedz dużo warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych,
- pij wodę mineralną, soki bez cukru, herbaty ziołowe i owocowe, unikaj coli i gazowanych napojów,
- unikaj potraw smażonych (placków ziemniaczanych, naleśników, panierowanego mięsa), jedz produkty gotowane, duszone lub pieczone.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty