Próchnica to choroba zakaźna spowodowana przez bakterie. Jeśli w jamie ustnej znajdują się resztki pożywienia oraz występuje kwaśne pH, bakterie próchnicotwórcze mają odpowiednie warunki do wzrostu. Wtedy namnażając się prowadzą do odwapnienia szkliwa, a następnie utraty tkanek twardych zęba, czyli właśnie próchnicy. Rozwojowi próchnicy sprzyjają przede wszystkim nieodpowiednia dieta bogata w cukry, produkty o kwaśnym pH, nieodpowiednia higiena jamy ustnej i brak regularnych wizyt u dentysty. Jeśli chcemy zapobiec rozwojowi próchnicy to skupmy się na odpowiedniej higienie zębów: szczotkowaniu, nitkowaniu, okresowych przeglądach u stomatologa, a także na utrzymaniu właściwych nawyków. Uważajmy np. na pokarmy, które wykazują silne działanie próchnicotwórcze np. słodycze, produkty typu fast food, słodkie, gazowane napoje.

Pozdrawiamy, stankowscybialach.pl, badzbystry.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty