Co mam robić przy tak mocno tłustej skórze?

Witam, mam 19 lat, walczę z trądzikiem i przetluszczajaca sie cerą od 5 lat, przerobiłem juz wszystkie leki od dermatologa, po maście typu duac, epiduo, acnatac aż po antybiotyki doustne (tetralysal), do tego zrezygnowałem całkowicie z fast foodow, gazowanych napoi itp, uzywam dosc drogich kosmetykow typu avene itd, a trądzik nadal jest, ponad to moja skóra po umyciu twarzy, minie jakies 30 minut i jest juz przetluszczona, najbardziej na nosie tam juz sie pojawiaja az takie mikro kropelki tego łoju, w skrocie niesamowicie szybko mi sie ona przetluszcza i nic nie pomaga, czy to moze byc wina hormonow czy jest jakis sposob na poradzenie sobie z tym?
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,



Wpływ diety na przebieg trądziku pospolitego jest wciąż bardzo kontrowersyjny, lecz nie można go zupełnie bagatelizować. Kilka badań w ciągu ostatniej dekady skłoniło wielu dermatologów do refleksji na temat potencjalnego powiązania sposobu odżywania pacjenta z nasileniem zmian trądzikowych. Uważa się, że niekorzystny wpływ zachodniej diety na zmiany trądzikowe wynika w głównej mierze z konsumpcji żywności mocno przetworzonej, która cechuje się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym, dużą zawartością soli, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych, a także nieprawidłowym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, na korzyść tych drugich, co jest efektem ogólnie niskiej dostępności źródeł kwasów omega-3 w diecie. Przekonujące dowody wskazują, że diety charakteryzujące się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym mogą zaostrzać trądzik. Hiperinsulinemia i podwyższone stężenie IGF-1 we krwi na skutek dużego spożycia żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz prawdopodobnie konsumpcji mleka i jego przetworów powodują zwiększoną produkcję hormonów androgenowych i nasilone wydzielanie łoju, co jest związane z rozwojem zmian trądzikowych. Wyniki licznych badań obserwacyjnych sugerują również, że spożycie mleka i jego przetworów wiąże się z rozwojem trądziku, choć dowody w tej materii są słabej jakości, dlatego należy je w chwili obecnej interpretować z dużą dozą ostrożności. Co ciekawe, ostatnie doniesienia sugerują także, że pacjenci z trądzikiem cechują się wyższą częstość występowania niedoboru witaminy D, a z kolei jej suplementacja może przyczyniać się do zmniejszenia nasilenia procesu zapalnego towarzyszącego chorobie. Warto pamiętać, że zróżnicowana i dobrze skomponowana dieta powinna zapewniać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.



Z wyrazami szacunku,

Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny Kraków

Dietetyk Sportowy Kraków

Dietetyk Kliniczny Online

Dietetyk Sportowy Online

https://www.mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty