Stosując dietę lekkostrawną wyklucza się produkty bogate w błonnik pokarmowy (bogatoresztkowe), wzdymające czy nasączone tłuszczem. Unika się też stosowania ostrych przypraw takich jak sól, pieprz, ocet, ostra papryka.
Na diecie lekkostrawnej niedozwolone są potrawy smażone, wędzone, peklowane. Są ciężkostrawne i dłużej zalegają w przewodzie pokarmowym, dlatego powinny zostać całkowicie wykluczone. Do zagęszczania zupy należy używać zawiesiny z mąki i mleka lub niewielką ilość masła, oleju bądź mleka. Tłuste zasmażki z mąki będą negatywnie wpływać na pracę przewodu pokarmowego i mogą objawiać się dolegliwościami bólowymi. Racjonalnie rozłożone mniejsze posiłki spożywane częściej, pozwalają na mniejsze wyrzuty insuliny, skracają uczucie głodu i mniej obciążają żołądek. Dostarczanie składników pokarmowych w mniejszych ilościach, ale częściej powoduje, że są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Zalecane jest spożywanie 4-6 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinno się spożywać minimum 2 godziny przed pójściem spać.
https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-lekkostrawna
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powinna jeść osoba po przejściu żółtaczki typu A? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jakie pieczywo mogę jeść po operacji? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Spożywanie kapusty przy chorej trzustce – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dieta po zapaleniu trzustki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co powinna jeść kobieta karmiąca piersią, by dziecko było zdrowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Co jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Co jeść przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Dieta po wycięciu fragmentu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Żywienie po całkowitej resekcji żołądka – odpowiada Julita Krawczyk
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska