Szanowna Pani,
Dieta powinna być dobrze zbilansowana i dopasowana do Pani (masy i wysokości ciała, wieku + ujemny bilans energetyczny), a także Pani choroby (ze względu na nią powinna Pani uważać na soję i warzywa kapustne).
Do tego: 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny, wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych, zwiększenie spożycia warzyw - zwłaszcza surowych, eliminacja słodyczy, potraw tłustych, fast-food'ów, pieczywa cukierniczego, produktów wysokoprzetworzonych.
Aktywność fizyczna będzie wskazana w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czego powinnam nie spożywać przy Hashimoto? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy soja jest szkodliwa? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy przy tej chorobie należy wyeliminować nabiał i gluten? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jaka dieta przy boreliozie? – odpowiada Mgr Magdalena Łącka
- Terapia jodem radioaktywnym w chorobie Gravesa-Basedowa – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Odkładanie się tkanki tłuszczowej na ramionach i udach – odpowiada Mgr Adrian Wygrabek
- Jaka dieta jest dobra dla pracy jelit? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Toczeń układowy a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Analiza składu ciała u 22-latki – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Dieta przy zespole nerczycowym – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Ta dieta wykańcza tarczycę. "To dla organizmu szok"
Często sięgasz po fastfoody i słodycze? Jeśli tak,
Jak tłuszcze mogą wpływać na kondycję serca?
Zdrowe serce Choroby układu krążenia to obecnie j
Produkty zawierające tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na alzheimera nawet o 74 proc.
Uważaj na produkty, w których mogą sie ukrywać tra