Otyłość w Polsce
Proszę się nie przejmować, warzyw nigdy za dużo. Raczej nie da się od nich przytyć, co najwyżej można doprowadzić do nadpodaży błonnika pokarmowego w diecie (a to wpływa na obniżenie przyswajalności białka i składników mineralnych oraz witamin). Jeżeli spożywa Pani dużo warzyw warto zatem zadbać o to, aby ograniczyć produkty zbożowe pełnoziarniste, które również są nośnikiem błonnika i wprowadzić więcej oczyszczonego zboża (białe pieczywo, biały ryż, makaron). Pozwoli to zachować odpowiednią równowagę pomiędzy składnikami pożywienia.
Witam Panią,
Jedzenie warzyw nie zaszkodzi ale musi Pani zwrócić uwagę na to czy oprócz warzyw które są bardzo zdrowe w codziennym jadłospisie są odpowiednie ilości pozostałych składników odżywczych - białka, węglowodanów złożonych oraz ,,dobrych'' tłuszczy. dieta nie powinna opierać się głównie na warzywach. Przestrzegam przed tym aby się Pani nie zapychała głównie warzywami a zadbała o zdrową i zbilansowaną dietę. Od warzyw oczywiście jeszcze nigdy nikt nie przytył:)
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy 10-dniowy detoks organizmu jest zdrowy? – odpowiada Mgr Karolina Janion
- Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Koktajle z surowych warzyw zamiast posiłków – odpowiada Mgr Anna Zielińska
- Jedzenie samych warzyw podczas diety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy białko pochodzące z ryżu, makaronu i warzyw wlicza się do dziennego zapotrzebowania? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie warzyw konserwowych z puszek – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Brak warzyw i owoców w diecie a odchudzanie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jak zmusić dorosłego do jedzenia warzyw? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nadęty i duży brzuch pod mostkiem – odpowiada Mgr Joanna Penza
artykuły
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki
Łagodzą stany zapalne i przedłużają młodość. Te warzywa mają super moc
Są prawdziwą bombą cennych witamin i minerałów. Po
Skutki braku wystarczającej ilości warzyw i owoców w diecie
Brak zbilansowanej diety Warzywa i owoce to doskon