Proszę się nie przejmować, warzyw nigdy za dużo. Raczej nie da się od nich przytyć, co najwyżej można doprowadzić do nadpodaży błonnika pokarmowego w diecie (a to wpływa na obniżenie przyswajalności białka i składników mineralnych oraz witamin). Jeżeli spożywa Pani dużo warzyw warto zatem zadbać o to, aby ograniczyć produkty zbożowe pełnoziarniste, które również są nośnikiem błonnika i wprowadzić więcej oczyszczonego zboża (białe pieczywo, biały ryż, makaron). Pozwoli to zachować odpowiednią równowagę pomiędzy składnikami pożywienia.
Witam Panią,
Jedzenie warzyw nie zaszkodzi ale musi Pani zwrócić uwagę na to czy oprócz warzyw które są bardzo zdrowe w codziennym jadłospisie są odpowiednie ilości pozostałych składników odżywczych - białka, węglowodanów złożonych oraz ,,dobrych'' tłuszczy. dieta nie powinna opierać się głównie na warzywach. Przestrzegam przed tym aby się Pani nie zapychała głównie warzywami a zadbała o zdrową i zbilansowaną dietę. Od warzyw oczywiście jeszcze nigdy nikt nie przytył:)
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie samego białka na kolację na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy 10-dniowy detoks organizmu jest zdrowy? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jak zapanować nad jedzeniem? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak zmusić dorosłego do jedzenia warzyw? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Anemia: jaką dietę zastosować po leczeniu? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jedzenie samych warzyw podczas diety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Przymus zwiększenia masy ciała po anoreksji – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Czy można utyć od jedzenia śliwek? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
"Dopóki robię szpagat, jest ze mną dobrze"
O tym, że osteoporoza to cichy złodziej kości, pon
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki
"Ta choroba to samotność". Roksana Środa, dietetyk, sama musiała zmierzyć się z anoreksją, SIBO, IBS i PCOS
Roksana Środa, 27-letni dietetyk kliniczny, przesz