Witam
Kiwi jest owocem zdrowym z uwagi na obecność w nim dużej ilości witaminy C, jednak nie można powiedzieć, że przeważa żywieniowo nad innymi owocami.Jego spożycie powinno być więc umiarkowane. Wskazana jest dieta urozmaicona, bogata w różne rodzaje warzyw i owoców. Każde z nich obfituje bowiem w inne witaminy, składniki mineralne i związki biologicznie aktywne, wykazujące korzystny efekt dla zdrowia.
pozdrawiam
Dzień dobry,
owszem, kiwi jest zdrowym owocem – zawiera ono bowiem znaczne ilości witaminy C, a oprócz tego w tym owocu znaleźć można i wiele innych, korzystnych dla zdrowia, substancji. Zdecydowanie nie jest jednak tak, że kiwi to jakiś „cudowny owoc” – zawartość w nim cennych substancji odżywczych nie jest tak naprawdę większa niż w innego rodzaju owocach czy warzywach.
Nie można również powiedzieć, że dietę złożoną z samych kiwi można by traktować jako zdrową. Można się tutaj posłużyć chociażby znanym porzekadłem, że co za dużo, to nie zdrowo. Sama Pani wspomina o tym, że odczuwa Pani dziwny posmak w ustach po zjedzeniu większych ilości tego owocu. Już samo to zjawisko może Pani wskazywać, że kiwi w nadmiarze wcale nie jest korzystne, a do tego przy ciągłym i ciągłym jedzeniu tego owocu może on Pani po prostu… przestać smakować.
Analizując to, jak powinna wyglądać nasza dieta, pod uwagę warto brać różne czynniki, aczkolwiek istotne jest to, aby dieta ta była po prostu zróżnicowana. Ustalając jadłospis warto kierować się wskazówkami z tzw. piramidy żywienia, w której określone jest to, których produktów jeść najwięcej, a które powinno się z kolei ograniczać. Różnorodność spożywanych pokarmów nie tylko urozmaica nasze talerze, ale stanowi największą gwarancję tego, że rzeczywiście będzie dostarczać wszystkie potrzebne naszemu organizmowi substancje.
Kiwi zatem jak najbardziej – może Pani oczywiście spożywać, ale należy to czynić po prostu z rozsądkiem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta jest wskazana po rekonstrukcji więzadła Achillesa? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Witamina C na przeziębienie – odpowiada Dr n. med. Andrzej Niemirski
- Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców a ryzyko wystąpienia nadmiaru witamin – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy zjedzenie owoców ze skórką może powodować wymioty? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie kiwi a cukrzyca – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- Eliminacja mięsa, ryb i tłuszczów z diety 67-latka – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- W jakich zestawach mogę brać suplementy w ciągu dnia? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Oczyszczanie organizmu poprzez jedzenie owoców – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problemów z cerą a brak owoców w diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Miksowanie zielonych owoców – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Owoce i warzywa wzmacniające odporność
Urozmaicona dieta Sezon zachorowań na przeziębieni
Witaminy i minerały dla twoich oczu
O wolnych rodnikach najczęściej myślimy w kontekśc
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki