Fakty o zdrowiu - Słabe wino też dobre

Dzień dobry,

krzem jest mikropierwiastkiem, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Krzem jest głównym składnikiem części miękkich, takich jak: tkanki łączne, ścięgna, naczynia krwionośne, chrząstki, błony śluzowe i tym podobne. Kiedy krzem zanika w strukturach miękkich, jego miejsce zajmuje wapń i dochodzi do ich stwardnienia, a w efekcie do chorób typu: arterioskleroza, osteochondroza, poliartretyzm, zwapnienie zastawek serca. Niedobory krzemu wpływają na choroby moczowe, kondycję układu sercowo-naczyniowego, zdrowie kości i stawów.

Ponadto prawidłowy poziom krzemu jest niezwykle ważny dla stanu skóry, włosów i paznokci.

Niedobory krzemu w organizmie można uzupełniać na różne sposoby. Codzienna dieta, która dostarcza optymalną porcję krzemu powinna zawierać w sobie otręby ryżowe, owsiane oraz pszenne, mączkę sojową, ryż brązowy, owies, białą cebulę, kapustę, rzodkiewki czy ogórki. Innym sposobem na dostarczanie krzemu jest spożywanie glinki kaolinowej lub wody krzemowej.

Z wysokiej zawartości minerału słynie także skrzyp polny.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty