Jeśli jest Pani po kilka lat po resekcji pęcherzyka żółciowego, to organizm już się przystosował do braku magazynu żółci i wątroba produkuje ją na bieżąco. Nie można przesadzać z ilością tłuszczu w diecie, ale nie trzeba się go aż tak bardzo bać. Na zaparcia najlepszy sposób to: zalać wieczorem 2 śliwki suszone ciepłą wodą i zostawić je na noc, rano na czczo wypić płyn i zjeść śliwki. Pozdrawiam
Dzień dobry!
Po tak długim czasie od zabiegu może Pani sięgać po takie produkty, zwłaszcza, że pomogą w pozbyciu się zaparć. Dieta lekkostrawna i niskotłuszczowa jest niezbędna do ok. miesiąca po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Powoli powinna Pani wprowadzać więcej błonnika do diety i obserwować reakcję organizmu – proszę stopniowo sięgać po grube kasze, pieczywo razowe i graham (a z czasem także pieczywo pełnoziarniste), warzywa i owoce, a także wspomniane płatki i ziarna. W prawidłowym wypróżnianiu pomogą także produkty takie jak kefir, maślanka i jogurt oraz suszone śliwki, a także siemię lniane (zalane ciepłym płynem lub zmielone). Proszę pamiętać o nawadnianiu organizmu – należy pić wodę i napary z ziół, a ograniczyć spożywanie mocnej herbaty i kawy, a także gazowanych napojów i alkoholu.
Podsumowując: jeśli od usunięcia pęcherzyka żółciowego minęło już kilka lat spokojnie może Pani wrócić do tradycyjnej diety, ale należy robić to z wyczuciem, zwracając uwagę na to, jak reaguje organizm.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
warto również przeczytać: http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-watrobowa-co-jesc-a-czego-unikac.html?c=9
Witam. Jeśli operacja była dawno, to nie ma już specjalnych ograniczeń poza bardzo tłustymi lub ciężkostrawnymi, smażonymi potrawami. Unikanie wszelkiego tłuszczu jest jedną z przyczyn występowania zaparć. Proszę zwrócić uwagę na wypijaną wodę - min. 1,5 litra dziennie w małych porcjach w ciągu dnia. Ważne, by była to woda, a nie kawa czy herbata. Chleb typu graham, kasze i warzywa zarówno surowe, jak i gotowane (w tym zupy) również będą korzystnie wpływały na pracę jelit.
Pozdrawiam i zachęcam do przeczytania artykułu na stronie http://miesowicz.dobrydietetyk.pl/porady/czytelnia/choroby-przewodu-pokarmowego/zaparcia-istotny-problem/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jak jeść po operacji pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy picie oliwy z oliwek zapobiega zaparciom? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Co należy jeść przy zatwardzeniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Żywienie po laparoskopii pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy to prawda, że płatki owsiane ugotowane we wrzącym mleku tracą swoje właściwości? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przygotować płatki owsiane? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka