Witam.
Zaproponowałabym pieczony ryż z jabłkami, cynamonem i jogurtem naturalnym na podwieczorek. Jeśli chodzi o kaszę, to bez dodatku masła. Szczególnie polecam kaszę gryczaną, ponieważ ma dużą wartość odżywczą. Można ją podawać m.in z mięsem i warzywami.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Kolacja powinna być lekkim i łatwostrawnym posiłkiem. Przy kolacji raczej unikamy węglowodanów i tłuszczy zwierzęcych. Ryż (a szczególnie ryż biały) zawiera sporo węglowodanów, podobnie kasza, więc takie produkty zalecam na obiad a nie na kolację. Masło powinniśmy ograniczać gdyż zawiera dużo tłuszczu pochodzenia zwierzęcego a sól używana w nadmiarze zatrzymuje płyny metaboliczne w organizmie i sprzyja nadciśnieniu.
Podsumowując - nie zalecam tego typu kolacji. Raczej wybiera Pan np twaróg z warzywami, wędlinę drobiową, omlety, jaja, kawałek chudej ryby czy grillowanej piersi z kurczaka.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację dietetyczną
tel 506225670
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść na kolację, by była zdrowa? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakie produkty jeść na kolacje? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Co jeść na kolację, aby utrzymać wagę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ciąża i rzucenie palenia a powrót do idealnej sylwetki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść na kolacje i podwieczorek? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jadłospis 9-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zastąpienie ryżu kaszą w trakcie diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść na poszczególne posiłki? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Produkty żywnościowe na kolację, aby schudnąć – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Żywienie u rocznego dziecka z jedną nerką – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski