Dzień dobry,

Tak, Pani mama może rozpocząć eksperymentowanie z siemieniem lnianym w postaci świeżo zmielonej (np. 1-2 łyżeczki na dobę, mielić należy nasiona bezpośrednio przed spożyciem) lub gotowanej (kleik). Należy następnie obserwować jaka będzie reakcja organizmu na taką kurację. Siemię lniane jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA), należącego do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które muszą być na bieżąco dostarczane z dietą, bowiem organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Niedawne badania w których wzięli udział pacjenci z zaparciami i cukrzycą typu 2 pokazały, że spożycie każdego dnia 20 g nasion lnu wiązało się ze zmniejszeniem zaparć i znaczną poprawą konsystencji stolca. Istnieją również wstępne doniesienia, które sugerują, że konsumpcja siemienia lnianego w ilości 20 g na dobę może przyczyniać się do zmniejszenia symptomów zespołu jelita nadwrażliwego, zwłaszcza postaci zaparciowej choroby. Na domiar tego, siemię lniane okazało się być bardziej skuteczne w poprawie objawów ze strony przewodu pokarmowego, niż psyllium z łuski nasion babki jajowatej. Mechanizm działania nasion lnu odpowiedzialny za stymulowanie wydalania kału w przypadku zaparcia stolca jest głownie związany z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty