Zapytaj lekarza

7 4 2 , 9 7 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak przygotować takie siemię na żołądek?

Z powodu przelyku barretta powinnam stosowac pantoprazol. Dowiedzialam się ze jestem w ciazy wiec w porozumieniu z lekarzem pierwszego kontaktu odstawiłam leki. Pragne uzyskac tu porade co do stosowania siemienia lnianego na dolegliwosci zoladkowe, aby bylo to bezpieczne dla dziecka. Slyszalam ze siemie moze byc toksyczne co zalezy od sposobu przyrzadzania. Jezeli jest to wskazane to na pewno chcialabym je pic codziennie rano. Tylko mam watpliwosci czy siemie powinno byc w ziarenkach czy mielone? Jak je parzyc, czy jesc w calosci? Ktore wybrac: brazowe czy zlote?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Tamowanie krwawienia za pomocą endoskopu

Endoskopia to rewolucyjna metoda - nie tylko diagnostyczna, ale również terapeutyczna. O tamowaniu krwawienia z użyciem endoskopu opowiada lek. Marcin Radkowski.

Dzień dobry,

Siemię lniane jest zaliczane do żywności funkcjonalnej, bowiem cechuje się szerokim spektrum korzystnego działania na zdrowie człowieka, dzięki wysokiej zawartości licznych bioaktywnych związków (niezależnie od odmiany). Nasiona lnu wykazują między innymi właściwości antyzapalne, antyoksydacyjne i antyproliferacyjne, przez co mogą stanowić profilaktykę miażdżycy naczyń krwionośnych. Regularne włączanie do diety siemienia lnianego wiąże się ze zmniejszeniem stężenia glukozy oraz insuliny we krwi, poprawą profilu lipidowego krwi, obniżeniem skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi, jak również redukcją zaparć i wyraźną poprawą konsystencji stolca. Nasiona lnu oleistego są bezpieczne dla zdrowia i zarazem najbardziej skuteczne, kiedy włączane są systematycznie do diety w ilości między 10 a 30 g na dobę. Koniecznie należy mielić siemię lniane (niezależnie do rodzaju) bezpośrednio przed jego spożyciem w celu usunięcia zewnętrznej warstwy okrywy nasiennej oraz zwiększenia jego strawności oraz biodostępności zawartych w nim składników odżywczych. Nasiona lnu można również namoczyć odpowiednio wcześniej lub ugotować na tzw. kleik lniany. Chociaż w nasionach lnu znajdują się także substancje antyodżywcze, to jednak w dotychczasowych badaniach klinicznych nie zgłoszono żadnych działań niepożądanych, ani negatywnego wpływu na stan odżywienia badanych.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy