Pieczywo Wasa na diecie a zdrowie

Dobry wieczór, mam kilka pytań dotyczących stosowania pieczywa Wasa w diecie. Mam obecnie 27 lat, 176 centymetrów wzrostu i ważę 100 kilogramów. Chciałbym zrzucić kilka zbędnych kilogramów, bo pojawiła się już u mnie spora nadwaga, granicząca wręcz z otyłością. Przede wszystkim chciałem spróbować zmienić swoje nawyki żywieniowe i często słyszałem, że mocno tuczącym produktem jest pieczywo. Wobec tego pomyślałem, żeby zmienić je na pieczywo Wasa. Chciałbym jednak zapytać czy pieczywo Wasa faktycznie jest zdrowe i lepsze do odchudzania niż tradycyjne czy nie ma różnicy? Czy lepszym wyjściem byłoby całkowite odrzucenie pieczywa? Będzie z tym u mnie ciężko, wiem, że zastosowanie pieczywa Wasa i tak nie będzie u mnie łatwe, a co dopiero całkowite jego odstawienie. Z góry dziękuję za poradę w mojej sprawie. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 27 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Pieczywo Wasa jest wartościowym produktem, cechującym się wysoką zawartością błonnika pokarmowego co plasuje je na szczycie produktów zalecanych podczas diet redukcyjnych i codziennego zdrowego odżywiania. Proszę jednak spożywać takie pieczywo ostrożnie, gdyż 1 kromka (w zależności od dodatków smakowych) ma 30-40 kcal, a zatem spożywając jedno opakowanie (około 220 g) dostarczamy praktycznie połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego dla przeciętnej osoby dorosłej (nie w okresie diety).

0

Witam!
Pieczywo typu Wasa jest produktem o wysokim stopniu przetworzenia, dlatego zachęcam do spożywanie pieczywa razowego jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych. Pieczywo dostarcza węglowodanów, które są niezbędne w codziennym jadłospisie. Najlepiej wybierać pieczywo z mąki razowej. Takie pieczywo powinno być m.in. ciężkie i ciemne. Proszę uważać na pieczywo zabarwiane karmelem. To tylko imitacja pieczywa razowego.

Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty