Pieczywo Wasa jest wartościowym produktem, cechującym się wysoką zawartością błonnika pokarmowego co plasuje je na szczycie produktów zalecanych podczas diet redukcyjnych i codziennego zdrowego odżywiania. Proszę jednak spożywać takie pieczywo ostrożnie, gdyż 1 kromka (w zależności od dodatków smakowych) ma 30-40 kcal, a zatem spożywając jedno opakowanie (około 220 g) dostarczamy praktycznie połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego dla przeciętnej osoby dorosłej (nie w okresie diety).
Witam!
Pieczywo typu Wasa jest produktem o wysokim stopniu przetworzenia, dlatego zachęcam do spożywanie pieczywa razowego jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych. Pieczywo dostarcza węglowodanów, które są niezbędne w codziennym jadłospisie. Najlepiej wybierać pieczywo z mąki razowej. Takie pieczywo powinno być m.in. ciężkie i ciemne. Proszę uważać na pieczywo zabarwiane karmelem. To tylko imitacja pieczywa razowego.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Porównanie wartości pieczywa razowego i chrupkiego – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy pieczywo chrupkie typu Vasa jest zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki chleb w diecie? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska