Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Pieczywo Wasa jest wartościowym produktem, cechującym się wysoką zawartością błonnika pokarmowego co plasuje je na szczycie produktów zalecanych podczas diet redukcyjnych i codziennego zdrowego odżywiania. Proszę jednak spożywać takie pieczywo ostrożnie, gdyż 1 kromka (w zależności od dodatków smakowych) ma 30-40 kcal, a zatem spożywając jedno opakowanie (około 220 g) dostarczamy praktycznie połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego dla przeciętnej osoby dorosłej (nie w okresie diety).
Witam!
Pieczywo typu Wasa jest produktem o wysokim stopniu przetworzenia, dlatego zachęcam do spożywanie pieczywa razowego jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych. Pieczywo dostarcza węglowodanów, które są niezbędne w codziennym jadłospisie. Najlepiej wybierać pieczywo z mąki razowej. Takie pieczywo powinno być m.in. ciężkie i ciemne. Proszę uważać na pieczywo zabarwiane karmelem. To tylko imitacja pieczywa razowego.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki chleb w diecie? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Porównanie wartości pieczywa razowego i chrupkiego – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Czy pieczywo chrupkie typu Vasa jest zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska