Witam,
Pieczywo typu wasa z pewnością ma mniej kcal niż pieczywo pszenne, białe ale i tak ,,przegrywa" z prawdziwym pieczywem żytnim razowym. to czy jest zdrowe należałoby poczytać jego skład, ponieważ różnie to wygląda u rożnych producentów. Od czasu do czasu może Pani zjadać tego typu zamienniki. Proszę jednak zrezygnować z pieczywa białego i zamienić go na żytnie razowe.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania prawidłowo dobraną dietą zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Jakie pieczywo mogę podawać dziecku? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy pieczywo pszenno-żytnie jest zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Porównanie wartości pieczywa razowego i chrupkiego – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dyskomfort trawienny po białym pieczywie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Czy chrupkie pieczywo to tylko dietetyczne złudzenie?
Na pierwszy rzut oka wydaje się idealne, ponieważ
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Wysokoprzetworzony i kaloryczny - to najgorszy chleb. Regularne jedzenie zwiększa ryzyko miażdżycy, cukrzycy
Tosty na śniadanie to jedno z najbardziej popularn