Być może Pani organizm w ten sposób komunikuje, że wolałby pieczywo mieszane lub razowe. Ciężko jest dokładnie określić co to może oznaczać, gdyż nie napisała Pani jakiego rodzaju jest to dyskomfort
Witam Panią,
Dyskomfort po zjedzeniu białego pieczywa może mieć różne podłoże. Nie pisze Pani jakiego rodzaju są to dolegliwości więc tym trudniej ustalić przyczynę. Istnieje podejrzenie nietolerancji glutenu ale to dość daleko posunięta diagnoza. Najlepiej obserwować swój organizm i sprawdzić czy po innych produktach zawierających gluten odczuwa Pani ten sam dyskomfort. Dobrze by było również zamienić pieczywo białe na żytnie razowe ponieważ jest bardziej odżywcze i wartościowe.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Potrzeba więcej informacji, aby określić przyczynę uczucia dyskomfortu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakim pieczywem można zastąpić chleb żytni razowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy można jeść pieczywo przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Białe pieczywo a leczenie zapalenia żołądka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie pieczywo mogę podawać dziecku? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy pieczywo chrupkie typu Vasa jest zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dlaczego mam wzdęcia po pieczywie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Czy razowe pieczywo powoduje wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie chleba pszenno-żytniego a wpływ na zdrowie – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze