Dzień dobry,
przedawkowanie raczej Panu nie grozi, jednak częste spożywanie produktów wędzonych już nie wpływa korzystnie na zdrowie.
W spożywanych przez nas produktach wędzonych powstają toksyczne związki, w tym między innymi benzoapiren, który kumuluje się w organizmie przez lata. Zatem o jego toksycznym wpływie na nasz organizm możemy się dowiedzieć wiele lat po spożywaniu dużej ilości żywności bogatej w ten związek.
DO powstania tych szkodliwych związków dochodzi przede wszystkim podczas prażenia, smażenia, pieczenia, grillowania czy wędzenia właśnie. Największa ich ilość jest w zwęglonych kawałkach mięsa pieczonego na grillu czy nad ogniskiem.
Nie trzeba oczywiście eliminować do zera tych produktów, jednak warto ograniczyć spożycie produktów wędzonych, a jeśli już po nie sięgamy można je wypłukać pod bieżącą wodą - są badania które pokazują, że opłukanie produktów wędzonych minimalizuje ich dostarczenie do organizmu, część związków toksycznych znajduje się bowiem na ich powierzchni.
z wyrazami szacunku
Justyna Marszałkowska-Jakubik
www.zdrowonajedzeni.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyjmowanie Pregna DHA i witamin dla matek karmiących – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy taka ilość kwasów tłuszczowych niesie ze sobą jakieś ryzyko? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Spożywanie tranu norweskiego podczas karmienia piersią – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie witaminy jeść przy karmieniu piersią? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy mogę spożywać takie witaminy w tych ilościach? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jak często należy pić tran na koncentrację? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie kaszek przez osoby dorosłe – odpowiada Kamila Ziemann
- Czy ten suplement reguluje gospodarkę tłuszczową? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Zagrożenie dla serca, wątroby, kości. Mogą powodować raka
Czyhają w żywności m.in. w rybach, mięsie, mleku.
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p
Stan zapalny organizmu. Które produkty pomogą nam go zwalczyć?
Stan zapalny jest reakcją obronną organizmu. Jeśli