Czy spożywanie tego produktu w tych ilościach może mi zaszkodzić?

czy spozywanie codziennie przez 2 miesiace makreli zawierajacej 2561mg kwasu dha oraz 2004 mg kwasu epa nie bedzie grozilo przedawkowaniem tych kwasow,lub jakimkolwiek negatywnym efektem na zdrowiu?
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Dzień dobry,

przedawkowanie raczej Panu nie grozi, jednak częste spożywanie produktów wędzonych już nie wpływa korzystnie na zdrowie.

W spożywanych przez nas produktach wędzonych powstają toksyczne związki, w tym między innymi benzoapiren, który kumuluje się w organizmie przez lata. Zatem o jego toksycznym wpływie na nasz organizm możemy się dowiedzieć wiele lat po spożywaniu dużej ilości żywności bogatej w ten związek.

DO powstania tych szkodliwych związków dochodzi przede wszystkim podczas prażenia, smażenia, pieczenia, grillowania czy wędzenia właśnie. Największa ich ilość jest w zwęglonych kawałkach mięsa pieczonego na grillu czy nad ogniskiem.



Nie trzeba oczywiście eliminować do zera tych produktów, jednak warto ograniczyć spożycie produktów wędzonych, a jeśli już po nie sięgamy można je wypłukać pod bieżącą wodą - są badania które pokazują, że opłukanie produktów wędzonych minimalizuje ich dostarczenie do organizmu, część związków toksycznych znajduje się bowiem na ich powierzchni.





z wyrazami szacunku

Justyna Marszałkowska-Jakubik

www.zdrowonajedzeni.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty