Czy taka dawka fosforu w diecie jest bezpieczna?

Temat : fosfor. Norma fosforu dla dorosłych wynosi ok. 800 mg na dobę. Ostatnio policzyłam zawartość fosforu w dietach układanych przez znanych dietetyków. Zawartość fosforu wynosiła niekiedy 2000 mg. Czy to nie jest szkodliwe dla organizmu? Trudno jest ułożyć prawidłowy jadłospis na 2000 kcal, aby nie przekroczyć ilości zalecanego fosforu.
KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Nie ulega żadnej wątpliwości, że fosfor jest pierwiastkiem, który powszechnie występuje w żywności, bowiem szczególnie jego dużą zawartością cechują się nasiona słonecznika, migdały, orzechy włoskie, kasza gryczana, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, suche nasiona roślin strączkowych oraz produkty bogate w białko pochodzenia zwierzęcego, takie jak sery podpuszczkowe (np. ementaler, camembert), sery twarogowe, a także ryby, jaja, podroby i mięso. Fosfor bierze udział w licznych procesach metabolicznych i przemianach energetycznych oraz uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych, mineralizacji zębów i kości, a także sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Warto podkreślić, że dodatkowym źródłem fosforu w diecie człowieka mogą być również fosforany, które w wyniku rozmaitych procesów technologicznych występują między innymi w napojach typu cola, serach topionych, niektórych wędlinach oraz pieczywie cukierniczym. Zapotrzebowanie dzienne na fosfor (na poziomie zalecanego spożycia - RDA) dla dorosłych powyżej 19 roku życia wynosi 700 mg, natomiast wzrasta do 1250 mg u kobiet do 19 lat w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Ze względu na powszechność występowania tego składnika mineralnego w żywności, nie obserwuje się z reguły występowania jego niedoborów u ludzi. Rzeczywiście szacuje się, że w naszym kraju dobowa podaż fosforu z dietą wynosi przeciętnie 1208 mg u kobiet i 1441 mg u mężczyzn, co stanowi wyższą wartość, aniżeli rekomendowane dzienne spożycie. Niemniej jednak nie ma obecnie dowodów na to, że nadmierna konsumpcja fosforu w diecie może skutkować przewlekłym zatruciem i/lub nasileniem wtórnej nadczynności przytarczyc, choć może ona przyczyniać się do pogorszonej absorpcji innych soli mineralnych, takich jak choćby żelazo, wapń, magnez, miedź czy cynk. Z kolei w przypadku przyjmowania zbyt wysokich ilości fosforu w formie suplementu diety mogą wystąpić objawy żołądkowo-jelitowe.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty