Dzień dobry,
Nie ulega żadnej wątpliwości, że fosfor jest pierwiastkiem, który powszechnie występuje w żywności, bowiem szczególnie jego dużą zawartością cechują się nasiona słonecznika, migdały, orzechy włoskie, kasza gryczana, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, suche nasiona roślin strączkowych oraz produkty bogate w białko pochodzenia zwierzęcego, takie jak sery podpuszczkowe (np. ementaler, camembert), sery twarogowe, a także ryby, jaja, podroby i mięso. Fosfor bierze udział w licznych procesach metabolicznych i przemianach energetycznych oraz uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych, mineralizacji zębów i kości, a także sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Warto podkreślić, że dodatkowym źródłem fosforu w diecie człowieka mogą być również fosforany, które w wyniku rozmaitych procesów technologicznych występują między innymi w napojach typu cola, serach topionych, niektórych wędlinach oraz pieczywie cukierniczym. Zapotrzebowanie dzienne na fosfor (na poziomie zalecanego spożycia - RDA) dla dorosłych powyżej 19 roku życia wynosi 700 mg, natomiast wzrasta do 1250 mg u kobiet do 19 lat w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Ze względu na powszechność występowania tego składnika mineralnego w żywności, nie obserwuje się z reguły występowania jego niedoborów u ludzi. Rzeczywiście szacuje się, że w naszym kraju dobowa podaż fosforu z dietą wynosi przeciętnie 1208 mg u kobiet i 1441 mg u mężczyzn, co stanowi wyższą wartość, aniżeli rekomendowane dzienne spożycie. Niemniej jednak nie ma obecnie dowodów na to, że nadmierna konsumpcja fosforu w diecie może skutkować przewlekłym zatruciem i/lub nasileniem wtórnej nadczynności przytarczyc, choć może ona przyczyniać się do pogorszonej absorpcji innych soli mineralnych, takich jak choćby żelazo, wapń, magnez, miedź czy cynk. Z kolei w przypadku przyjmowania zbyt wysokich ilości fosforu w formie suplementu diety mogą wystąpić objawy żołądkowo-jelitowe.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dzienne zapotrzebowanie na magnez dla 27-latki – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jaka kalorii powinna spożywać moja córka? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy taki wynik cholesterolu to powód do niepokoju? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dieta dla dziecka z PNN – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dawka magnezu dla 30-letniego mężczyzny – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy ta dawka białka może obciążyć nerki? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Chleb w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Cynk w diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile kalorii powinnam spożywać, żeby schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co jeść na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Fosfor - dzienne zapotrzebowanie, rola, nadmiar i niedobór
Fosfor to makroelement konieczny do prawidłowego f
Składniki mineralne (mikroelementy i makroelementy). Rola składników mineralnych.
Składniki mineralne są związkami egzogennymi. Ozna
Który ser warto jeść? Ranking najzdrowszych serów
Ranking najzdrowszych serów Ludzie kochają ser! Mo