Czy wyeliminowanie wapnia przez zmiękczenie wody nie będzie szkodliwe dla zdrowia?

Mam dosyć ciągłego kupowania zgrzewek wody gazowanej i niegazowanej po to, by dostarczyć prawidłowe minerały w moim organizmie. Zainstalowałem sobie w domu system uzdatniania wody polegający na wysokowydajnym filtrowaniu za pomocą wkładu węglowego i systemu odkamieniania (zmiękczacza Erie Water Treatment) wody. Wszystko po to, aby pić wodę bezpośrednio z kranu. Jest smaczna i miękka i bardzo klarowna. Pytanie 1: Czy wyeliminowanie wapnia przez miękczenie wody nie będzie szkodliwe dla zdrowia? Słyszałem różne opinie, że wapń jest szkodliwa i że jest potrzebna. Pytanie 2: Czy spożywanie wody z kranu (po oczyszczeniu i odkamienieniu) i uzupełnienie tego, co w niej brakuje np. świeżymi owocami (jakimi?) każdego dnia nie wystarczy? Podobno, aby tylko z wody dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość wapnia i magnezu i innych związków mineralnych, to trzeba byłoby wypijać codziennie około 20 litrów. Czy to prawda?
MĘŻCZYZNA, 42 LAT ponad rok temu

Oczywiście, Pana przypuszczenia sa słuszne. Zazwyczaj powinniśmy się kierować intuicją i zdrowym rozsądkiem, a nie tym, co wypisują po Iternetach ;-) Jasne, że najlepszy źródłem witamin i mienrałów jest pokarm roslinny, najlepiej nie poddany obróbce. Wapń, o który się martwi, znajdzie Pan w warzywach zielonolistnych a także w ziarnach chia, sezamu, maku, nasionach (kiełkach) selera, migdałach a także w białej fasoli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty