Czy wyeliminowanie wapnia przez zmiękczenie wody nie będzie szkodliwe dla zdrowia?
Mam dosyć ciągłego kupowania zgrzewek wody gazowanej i niegazowanej po to, by dostarczyć prawidłowe minerały w moim organizmie. Zainstalowałem sobie w domu system uzdatniania wody polegający na wysokowydajnym filtrowaniu za pomocą wkładu węglowego i systemu odkamieniania (zmiękczacza Erie Water Treatment) wody. Wszystko po to, aby pić wodę bezpośrednio z kranu. Jest smaczna i miękka i bardzo klarowna.
Pytanie 1: Czy wyeliminowanie wapnia przez miękczenie wody nie będzie szkodliwe dla zdrowia?
Słyszałem różne opinie, że wapń jest szkodliwa i że jest potrzebna.
Pytanie 2: Czy spożywanie wody z kranu (po oczyszczeniu i odkamienieniu) i uzupełnienie tego, co w niej brakuje np. świeżymi owocami (jakimi?) każdego dnia nie wystarczy?
Podobno, aby tylko z wody dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość wapnia i magnezu i innych związków mineralnych, to trzeba byłoby wypijać codziennie około 20 litrów. Czy to prawda?