Zawsze lepiej przyswajalna jest z tłuszczem, zawartość fosfolipidów jest zbliżona, większe różnice pojawiają się w składzie towarzyszących kwasów tłuszczowych (najlepsza jest z oleju rzepakowego, który ma lepsze proporcje omega3 do omega 6 niż sojowy czy słonecznikowy).
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy kwasy omega-3 są szkodliwe dla mężczyzn? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jednoczesne przyjmowanie Vitaminum A + E i Omega-3 forte – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Olej rzepakowy a zawartość tłuszczów trans – odpowiada Piotr Pilarski
- Co jeść jak się ma artretyzm? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Lecytyna - rodzaje, właściwości zdrowotne, źródła lecytyny w diecie, nadmiar
Lecytyna to mieszanina związków tłuszczowych, któr
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n