Witam serdecznie,
Najlepszym i najbardziej skutecznym sposobem na odbudowę śluzówki jelita będzie spożyanie probiotyków. Tylko Uwaga! Ważne, aby te probiotyki były w postaci płynnej. Najlepiej zaopatrzyć się w koncentrat (dostępne przez internet lub w zielarniach). Przez te, że są w postacji płynnej nie obciążą dodatkowo wątroby a zaczną zasiedlać się zdrowe bakterie już od jamy ustnej. Jestem przekonana, że to pomoże i znacznie złagodzi nie przyjemne objawy. Proszę je spożywać 3 x dziennie 3 łyżki ze szklanką wody przegotowanej i wystudzonej.
Kolejnym dobrym sposobem jest spożywanie oleju lnianego ( dobrej jakości - ciemna butelka szklana). Lecz proszę najpierw sprawdzić, czy nie podrażnia jelit (jeżeli tak to przejść na olej z orzechów włoskich) - 2 x dziennie 1 łyżka, popić wodą.
Mam nadzieję, że moje rady okażą się pomocne.
Pozdrawiam,
Mgr Olga Marzol
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zapalenie błony śluzowej dwunastnicy a zaparcia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zapalenie śluzówki żołądka w gastroskopii – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Bolesność żołądka a wrzody – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Czy na żołądek mogę stosować siemię lniane? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- O czym świadczy przekrwienie śluzówki strefy pośredniej żołądka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Mdłości, bolesność żołądka a zapalenie śluzówki – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Nieżyt śluzówki żołądka a leki zobojętniające kwasy żołądkowe – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Jak radzić sobie skutecznie z refluksem żołądka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przewlekłe problemy z żołądkiem – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
10 zaskakujących sposobów, żeby zajść w ciążę
Czy ciąża bez stosunku jest możliwa? Większość pow
Siemię lniane - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, sposób jedzenia
Siemię lniane to niepozorne ziarenka lnu pospolite
Zgaga - przyczyny, objawy, leczenie
Zgaga jest subiektywnym odczuciem pieczenia w prze